Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je kazne od po četiri meseca zatvora jednom od vođa navijačke grupe Alkatraz Milošu Radisavljeviću, njegovom ocu Radetu i Bojanu Hrvatinu, zbog kamenovanja policijskog kordona koji je obezbeđivao beogradsku Bajrakli džamiju u noći između 17. i 18. marta 2004.


Sud je pravosnažno oslobodio optužbi Borisava Mitraševića, Stefana Radevića, Gorana Mitića i Nikolu Marinkovića, dok je ukinuo oslobađajuću presudu za Stefana Čubrovića i Vladana Broćića i naložio da se njima dvojici suđenje ponovi. Prvi osnovni sud u Beogradu osudio je Radisavljeviće i Hrvatina za krivično delo učestvovanje u grupi koja vrši nasilje. Tom prilikom su teško povređena dva pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova koja su stajala u kordonu.

Iako je ovaj sudski postupak u medijima bio poznat kao “paljenje Bajrakli džamije”, optužnica nikog od okrivljenih nije teretila za paljenje već za krivično delo “učestvovanje u skupini koja izvrši nasilje”. Tokom suđenja beogradski muftija Muhamed Jusufspahić svedočio je u korist Radisavljevića, tvrdeći da oni nisu palili džamiju već da su pomagali da se neredi spreče. Neredi su izbili nakon nasilja nad Srbima na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari