Masovni napadi na kosovske Srbe i imovinu SPC 17. marta 2004. bili su povod da u isto vreme počnu, često nasilni, protesti u gradovima širom centralne Srbije. U Beogradu i Nišu zapaljene su džamije, dok je u Novom Sadu napadnuta zgrada Islamske zajednice. Bio je blokiran i autoput Beograd-Niš, kao i Ibarska magistrala. Nasrtalo se na imovinu u vlasništvu građana s „nepodobnim“ prezimenom. Pet godine posle, kako je Danasu potvrđeno, suđenje optuženima za napad na beogradsku Bajrakli džamiju je u toku, a glavni pretres tek treba da se održi.

– Proces za paljenje Bajrakli džamije, koji se vodi protiv Stefana Čubrovića i ostalih, još traje. Oni su optuženi za učestvovanje u grupi koja je izvršila krivično delo. Glavni pretres zakazan je za 12. maj ove godine – rekao je Danasu sudija-potparol Prvog opštinskog suda Zoran Šešić.

Najteži sukobi u noći 17-18. marta 2004. počeli su posle ponoći, kada je stotinak demonstranata probilo policijski kordon na uglu Kralja Petra i Gospodar Jevremove, u pokušaju da dopru do džamije. Pošto se policija povukla iz Jevremove, huligani su polupali prozore i inventar u džamiji, a zatim je i zapalili. Tom prilikom je povređeno deset policajaca. Oko 1.30 časova, došli su vatrogasci i počeli da gase požar. Novi kordoni policije potisnuli su demonstrante, koji su nastavili protest ispred zgrade Ambasade SAD. Oko četiri časa posle ponoći policija je konačno rasterala i poslednje huligane.

Te noći u Beogradu polupani su i izlozi na restoranu Mekdonalds na Terazijama i na jednoj poslastičarnici na Zelenom vencu.

Zbog spaljivanja Bajrakli džamije, tadašnji ministar policije Dragan Jočićsmenio je generala Milana Obradovića s dužnosti prvog čoveka SUP-a Beograd. MUP je tada kao razlog za smenu saopštio da Obradović„nije upotrebio sve zakonske mere da spreči nasilje“. Međutim, prema transkriptima razgovora koji su te noći vođeni na relaciji MUP-gradski SUP, Obradoviću je upravo Jočićnaložio da ne primenjuje silu. Osim Obradovića, ministar je tih dana „sklonio“ i Boru Banjca, šefa UBPOK-a i Mileta Novakovića, šefa kriminalističke policije. Sva trojica smenjenih policijskih funkcionera imali su istaknutu ulogu u operaciji Sablja, posle ubistva premijera Zorana Đinđića marta 2003. Milan Obradovićje krajem 2008. imenovan za načelnika Uprave za izvršenje zavodskih sankcija Ministarstva pravde, čime je konačno politički i profesionalno rehabilitovan.

Nereda u noći 17-18. mart 2004. bilo je i u Novom Sadu. Demonstranti su razbili izlog jedne pekarske radnje, a zatim se okupili ispred sedišta Lige socijaldemokrata Vojvodine. Policija je uspela da ih spreči da uđu u deo grada koji je naseljen i Albancima. Polupana su stakla na sedištu Islamske zajednice i skinuta zastava Vojvodine sa zgrade pokrajinskog Izvršnog veća.

U Nišu je zapaljena Islam-agina džamija. Opštinski sud u ovom gradu osudio je 2005. jednu osobu na pet meseci zatvora, a njih sedam na po tri meseca, dok su dve osobe oslobođene optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari