Pramenković : Nemoguće pomirenje među narodima dok se ne izmere događaji iz prošlosti 1 foto : Misala Pramenković

Posle usvajanja Rezolucije u Srebrenici, u Novom Pazaru nema mnogo reagovanja na usvajanje tog dokumenta.

Zvanično, svelo se na „sporadična“ reagovanja, u kojima su svoje stavove izneli predsednica Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Misala Pramenković, narodna poslanica SDA Sandžaka Selma Kučević i „nestranački“ navijači FK Novi Pazar.

Predsednica BNV ocenila je „da nije reč o dokumentu ni o svedočenju protiv celog naroda“, već je to „jasno izražen stav da se ne podržava ono što su pojedinci uradili i ti pojedinci su imenom i prezimenom osuđeni“.

Pramenković je, u izjavi za Radio Slobodna Evropa, poručila, da je za prosperitet Srbije i celog regiona i za dobrosusedske odnose balkanskih država „izuzetno važno da to priznanje i podrška dođe do svih zemalja, uključujući i Srbiju“, jer je „nemoguće da se desi pomirenje među narodima i da zajednički ljudi kreiraju budućnost, ako se na kantaru pravde ne izmeri ono što se u prošlosti desilo“.

Konstatovala je, da sa aspekta BNV, narativ koji koriste srbijanske vlasti „ne smatra konstruktivnim i prosperitetivnim“ , jer „taj bošnjački narod zna šta je preživeo, on svedoči tome, ali je potrebno da to priznanje dođe od cele međunarodne zajednice, a posebno od države koja je u tom momentu bila usko vezana i čak na neki način podržala i učestvovala u brojnim procesima koji su se tada dešavali”.

Uoči glasanja u UN, Sulejman Ugljanin, lider SDA Sandžaka, pozvao je delagaciju Srbije da glasa za Rezoluciju, jer je to obaveza Srbije „da bi nove generacije mogle, u miru, da gradse svoju srećnu sadašnjost i sigurnu budućnost“.

On smatra da „politika koja je dovela do genocida nad Bošnjacima u Srebrenici mora biti adekvatno osuđena na njenom izvoru, a ostvarena politička dobit poništena, kako nove generacije ne bi snosile odgovornost za zločine koje neko počinio u njihovo ime“.
Posle usvajanja tog dokumenta, na svom Instagram nalogu, oglasila se i narodna poslanica Ugljaninove partije, Selma Kučević.

Ocenila je da je to „istorijski dan za sav bošnjački narod“ i da je to „velika uteha bošnjačkom narodu prema svojim nevinim žrtvama, koje su mučki ubijene, a što je najbitnije, ovaj usvojeni dokument otvara pravne mogućnosti, kojima će država BiH ostvariti ratnu odštetu i definisati funkcionalno unutrašnje uređenje“.

Podsetila je da je njena partija, više puta, u Skupštini Srbije, inicirala usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici. Očekuje da se posle UN, to desi i u Srbiji.

Bez podsećanja na usvajanje Rezolucije nije mogla da prođe ni fudbalska utakmica.

Na novopazarskom stadionu odigrana je utakmica poslednjeg kolo plej-auta Superlige Srbije.

Domaćini su nadigrali gostujuću ekipu Radničkog iz Niša, rezultatom 2:1.

Domaći tim je, golom Adema Ljajića, poveo u 13.minuta. Tada je počelo skandiranje i na istočnoj tribini je razvijen transparent „Srebrenica genocid“.

Navijači su odbili da uklone transparent, pa su glavni sudija Jovan Šegrt i delegat Radisav Mutavdžić, doneli odluku da utakmicu prekinu i igrače povuku sa terena. To je naljutilo domaće navijače, pa su stolice poletele prema terenu.

Utakmica je nastavljena posle šesnaest minuta, jer je toliko trebalo da se ukloni transparent i prestane skandiranje.

Osim informacije, koju su odmah objavili mediji, danas nema reagovanja na incident na Gradskom stadionu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari