Dragi zemljaci, gde ćete veći izazov govoriti u svom zavičaju i veću odgovornost besediti povodom 1. novembra 1912. godine, datuma kada je slavna Javorska brigada, pod vođstvom potpukovnika Milivoja Anđelkovića Kajafe, oslobodila novovaroški kraj od otomanske vlasti. Ono što nije pošlo za rukom Karađorđu, nije se izjalovilo ovoj hrabroj brigadi tokom vojnih i ratnih operacija jedinice četvrtog puka trećeg poziva. Tada , pre tačno jednog veka, Nova Varoš je brojala 450 domaćinstava, 2.909 stanovnika, imala je svega jednu nižerazrednu osnovnu školu.

Danas, premda u uslovima teške ekonomske i društveno-političke krize, ova opština je, ipak, dosta napredovala, rekao je ministar pravde i lokalne samouprave Nikola Selaković, na svečanoj akademiji, upriličenoj u prepunoj sali Doma kulture u Novoj Varoši povodom proslave 1. novembra – Dana opštine i 100-godišnjice oslobođenja zlatarskog kraja.

Navodeći da se stanovništvo Nove Varoši upetostručilo, a progres vidljiv na gotovo svim poljima, Selaković je dodao da ovaj dan nije samo praznik oslobođenja već i praznik pravde, jer su ispunjeni snovi mnogih generacija našeg naroda. „Srbija se, istina, i danas bori sa velikim izazovima, i ulazi u neke druge bitke koje nisu oružane. Ali, u aktuelnom trenutku ona je „naoružana“ i osposobljena mladim i obrazovnim ljudima koji znaju kako da je povedu u bolju budućnost“, poručio je on.

Besedi najmlađeg ministra u Vladi Republike Srbije, prethodilo je obraćanje predsednika opštine Dimitrija Paunovića, koji je srećan praznik poželeo svim građanima, a dobrodošlicu brojnim uglednim zvanicama – predstavnicima Vlade, Skupštine, državnih institucija i ustanova, susednih opština i grada Užica, javnih preduzeća, verskih zajednica, odbornika lokalnog parlamenta, nevladinog sektora, kao i mnogim drugim ličnostima iz javnog i političkog života grada na padinama Zlatara. U svom pozdravnom govoru, prvi čovek opštine istakao je da naš grad i našu zemlju, bez obzira na brojne prepreke i iskušenja, očekuje bolja budućnost, za koju svi zajedno imamo i veliku odgovornost.

– Najvažniji posao koji nas očekuje jeste da iskoristimo resurse i potencijale koje imamo, kao i neke nove mogućnosti i šanse koje nam se ukazuju. Biće za to potreban mukotrpan rad, čak i doza prepredenosti, ali ako je pred nama nepokolebljiva odluka za napredak i progres, nemamo razloga da sumnjamo u uspeh. Obećavam da rukovodstvo opštine neće zatvoriti vrata nikome ko novim idejama želi da doprinese razvoju zlatarskog kraja, istakao je predsednik Paunović, svestan činjenice da je, kako je rekao, mnogo očiju uprto u novo rukovodstvo, jer građani očekuju rezultat i rešavanje nagomilanih problema.

O istorijatu novovaroškog kraja i stogodišnjici Prvog balkanskog rata, govorio je profesor Radiša Filipović. On je u svojoj besedi naglasio da je ovako značajan datum prilika da se setimo sebe i sretnemo sa svojom savešću, postavimo pitanje da li se sa dovoljno pažnje i zahvalnosti odnosimo prema onima koji svoje živote položiše na oltar slobode i otadžbine.

– Da li smo dosledni potomci svojih predaka, kada je na stogodišnjicu tako važne herojske epopeje izostala proslava na najvišem nivou? Proslavu koju organizuje Nova Varoš, kao i studenti Filozofskog fakulteta u Beogradu i njima slični, neće moći skinuti sve naslage zaborava na koji nemamo pravo. Ako sebe i svoju istoriju ne poštujemo, kako poštovanje možemo očekivati od drugih. Obeležavanje ovako značajnog jubileja odvija se u vreme snažnog pokušaja revizije srpske i balkanske istorije. Prvom balkanskom ratu se osporava oslobodilački karakter, a pripisuje epitet osvajački. „Dušebrižnici“ nastoje da kroz zaborav prošlosti Srbiju učine više dopadljivom evrointegracijama. Oni zaboravljaju da je u njihovim istorijskim kazanima skuvana krilatica da „ko zaboravi istoriju, osuđen je da je ponovi“, kazao je Filipović, nakon čije besede je izveden umetnički program , čiju je okosnicu činio poetsko-scenski recital pod nazivom „Raju niko ustavit ne može“, koji je pripremila profesorica Gordana Boranijašević , a u izvođenju učenika osnovnih i srednjih škola, kao i koncert hora „Zlatiborska vila“ i domaćeg duvačkog orkestra Ivana Đenadića.

Riznicom protiv zaborava

Povodom 1. novembra – Dana opštine Nova Varoš, otvoreno odeljenje Narodnog muzeja iz Užica. Zavičajni muzej, u kojoj je sabrano 240 vrednih eksponata od praistorije do prvih decenija 20. veka, otvorio je ministar pravde i lokalne samouprave Nikola Selaković.

Stručni konsultant užičkog Muzeja profesor dr. Vojislav Subotić istakao je da je otvaranje muzejskog odeljenja u Novoj Varoši značajno utoliko pre jer se upravo na ovim prostorima stvarala prva srpska država, a da su presudnu ulogu u njenom usponu imali čuvena vlastela Raškovići i SPC. Zadovoljstvo što se ideja o otvaranju zavičajnog muzeja u gradu na padinama Zlatara , stara pune tri decenije, konačno i realizovala, izrazio je i Nikola Gogić, direktor Narodnog muzeja u Užicu.

„Narodni muzej u Užicu po svojim depoima raspolaže sa još oko 60.000 muzejskih jedinica, koje planira da izloži širom Zlatiborskog okruga. Stalne muzejske postavke tako će, osim Nove Varoši, uskoro dobiti i Požega, Arilje i Kosjerić“, najavio je direktor užičkog Muzeja.

Epski glas o oslobođenju

U novovaroškoj Biblioteci je nedavno predstavljena knjiga sa epskom pesmom „Boj na Sjenici i oslobođenje Prijepolja, Nove Varoši i Pljevalja 1912. godine“ učitelja, pesnika, sakupljača pesama i guslara iz Štitkova Jevrema Čakarevića (1857- 1937). Knjigu je priredio Dobrilo Aranitović, a svetlost dana ugledala je u izdanju Doma kulture u Prijepolju i uz podršku Društva srpskih domaćina.

– Kao učesnik i očevidac borbenih operacija Javorske brigade pukovnika Milivoja Anđelkovića i dobrovoljačkih komitskih jedinica pod komandom Sretena Vukosavljevića, Jevrem Čakarević je ne samo pouzdan hroničar, majstor za upečatljive detalje i portretisanje ličnosti, već i pronicljivi opservator prilika sa smislom za psihološka nijansiranja. Svuda ga krasi osećanje mere, ne daje maha trijumfalizmu, ni likovanju, rekao je u svojoj besedi priređivač knjige Dobrilo Aranitović, sakupljač narodnog blaga i poznavalac prošlosti zlatarskog kraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari