Pre 30 godina Šešelj u Hrtkovcima pozvao na proterivanje lokalnog hrvatskog stanovništva 1

Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava podsećaju da je na današnji dan, pre 30 godina, Srpska radikalna stranka (SRS) održala predizborni miting u Hrtkovcima pred više od hiljadu ljudi na kojem je Vojislav Šešelj pozvao na proterivanje lokalnog hrvatskog stanovništva.

Tim povodom ove organizacije okupiće se sutra, 6. maja 2022. u 13 časova ispred „Ruskog cara“ kako bi podsetili javnost na događaje iz 1992. godine i odali počast ubijenim i nestalim sugrađanima.

U saopštenju se ukazuju i na to da je Šešelj 2018. pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za krivične sudove pravosnažno osuđen na 10 godina zatvora za podsticanje progona, deportacije i drugih nehumanih dela, kao i za činjenje progona kao zločina protiv čovečnosti u Hrtkovcima u Vojvodini.

“U presudi je utvrđeno da je govor Vojislava Šešelja, održan 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima, podstakao nasilje nad hrvatskim stanovništvom Hrtkovaca, što je rezultiralo njihovim odlaskom. Na Hrvate je, šikaniranjem i zastrašivanjem, vršen pritisak da zamene svoja imanja za imanja Srba iz Hrvatske. Takođe, sud je utvrdio da lokalne vlasti nisu preduzele ništa kako bi zaštitile hrvatsko stanovništvo i sprečile njegovo iseljavanje”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je u periodu od 10. maja 1992. do 1. jula 1992. godine oko 20 hrvatskih porodica fizički izbačeno iz njihovih kuća u Hrtkovcima, dok su mnogi podlegli pritisku i pristali na razmenu imovine, kao i da se od maja do avgusta 1992. iz Hrtkovaca pod pritiskom iselilo oko 450 hrvatskih i nacionalno mešovitih porodica.

“Kampanja zatrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo, koja je počela i pre mitinga u Hrtkovcima, rezultirala je progonom nekoliko desetina hiljada Hrvata sa područja Vojvodine do 1995. godine. Glavni zagovornici i inspiratori ove kampanje u Vojvodini bili su Vojislav Šešelj i SRS. Iseljavanje hrvatskih porodica odvijalo se pod pritiskom različitih grupa bliskih SRS-u, a u pojedinim aktima nasilja nad Hrvatima učestvovali su i pripadnici MUP-a Republike Srbije, kao i pripadnici rezervnog sastava JNA, uz značajno učešće Resora Državne bezbednosti. Kampanja zastrašivanja odvijala se uz znanje i prećutno odobravanje političkih struktura Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.
Ukazuje se da je u periodu od 1991. do 1995. ubijeno je najmanje 14 vojvođanskih Hrvata, a tri lica – Stevan Đurkov, i braća Mato i Ivica Abjanović – i dalje se nalaze na listama nestalih osoba.

“Između dva popisa stanovništva, 1991. i 2002. godine, broj Hrvata na teritoriji Vojvodine smanjio se u 39 od 45 opština, a na teritoriji cele Vojvodine broj Hrvata smanjio se za 18.262”, piše u zajedničkom saopštenju FHP-a, Žena u crnom i Inicijative mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari