Predstavljen priručnik za pacijentkinje obolele od raka dojke "Moj asistent" 1Foto: UNS

Povodom Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke Ženski centar „ Milica“ predstavilo je brošuru „Moj asistent“, putokaz i priručnik za pacijentkinje koje se bore sa tom bolešću.

Osnivačica Ženskog centra „Milica“ Vesna Bondžić rekla je na konferenciji za novinare da obolele žene najčešće nisu dovoljno informisane o tome kako da u što kraćem roku dobiju odgovarajuću terapiju.

„Brošura će pomoći novoobolelim ženama da lakše prelaze težak put od dijagnostike do lečenja“, rekla je Bondžić i najavila akciju u kojoj biti podeljenje brošure „Moj asistent“ odeljenjima onkologije u zdravstvenim ustanovama širom Srbije.

Govoreći o kvalitetu života pacijentkinja sa karcinomom dojke Bondžić je kazala da se njih 32,7 odsto izjasnilo da im je kvalitet života tokom i posle bolesti lošiji, a da je 5,64 odsto ostalo bez partnera nakon dobijanja dijagnoze. Njih 21,94 odsto je iskusilo negativne promene na radnom mestu,“a 36,6 odsto je moralo da prekine bolovanje ili pomoć jer finansijski nije moglo da izdrži“.

Pacijentkinje su uglavnom neinformisane. Čak 34,16 odsto nije upoznato o svojim pravima tokom lečenja.

– Oko 50 odsto pacijentkinja kaže da lekar nije sa njima razgovarao o opcijama lečenja, kazala je Bondžić.

Najavljeno je i otvaranje Nacionalnog centra podrške obolelima od karcinoma dojke i ukazano na značaj inovativnih terapija u lečenju bolesti koje su dostupne i u Srbiji.

– Inovativni lekovi dupliraju preživaljavanje i znatno smanjuju simptome bolesti, odlažu primenu hemioterapije i komforniji su za primenu jer se radi o lekovima koji se daju oralno, rekla je Bondžić.

U Srbiji se godišnje registruje oko 4.600 žena obolelih od karcinoma dojke, što Srbiju smešta na 20. mesto po broju obolelih, i drugo po broju umrlih u Evropi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari