Od 24 člana Užeg pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, koji je nedavno konačno imenovala vlada, direktor Centra za evropsku politiku Nebojša Lazarević jedini je član koji dolazi iz nevladinog sektora, dok su ostali iz državne administracije i akademske zajednice. Lazarević će biti zadužen za koordinaciju pregovora u oblastima slobodnog kretanja robe i zaštite potrošača i zdravlja, pregovaračkim poglavljima 1 i 28, koja, kako kaže, smatra značajnim, jer svakodnevno i neposredno utiču na sve nas kao potrošače, ali i na srpsku privredu.


Zašto je Lazarević jedini pripadnik civilnog sektora u pregovaračkom timu i zašto nema još predstavnika NVO nije zvanično objašnjeno. Ukoliko se, pak, zanimamo po kojim kriterijumima je baš on izabran da bude deo pregovaračkog tima Srbije, pored 16 predstavnika iz državne uprave, iz njegove biografije se vidi da je pre ulaska u civilni sektor imao i značajno iskustvo u radu u državnim organima.

Lazarević je, naime, radio kao pravni savetnik u privatnom sektoru, potom u vladinoj Kancelariji za evropske integracije. Kao pomoćnik ministra trgovine i usluga rukovodio je Sektorom za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Učestvovao je u izradi Nacionalnog programa za integraciju Srbije u EU (NPI), Strategije razvoja trgovine Srbije, Zakona o opštoj bezbednosti proizvoda, Zakona o zaštiti konkurencije, Zakona o trgovini, Zakona o zaštiti potrošača… Direktor Centra za evropske politike je od 2011. godine.

„Smatram da će mi iskustvo iz civilnog sektora veoma pomoći, budući da sam imao priliku da tu neposredno sarađujem sa gotovo svim potrošačkim organizacijama u Srbiji, ali i sa Privrednom komorom Srbije i drugim asocijacijama privrednika. Svakodnevna saradnja sa ovim organizacijama će mi i tokom pregovora biti izuzetno značajna“, objasnio je Lazarević u razgovoru za Danas.

Rođen je 1976. u Beogradu. Diplomirani je pravnik i magistar prava Evropske unije. Kroz višegodišnje iskustvo dokazao se kao stručnjak za pravo unutrašnjeg tržišta EU. Slobodno vreme uglavnom posvećuje čitanju, mahom knjiga iz oblasti istorije i prava. Voli muziku, naročito ozbiljnu, i u poslednje dve decenije pevao je u više beogradskih horova. Oženjen je Milenom, sa kojom ima dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.