Preko jednog plašenje svih 1Foto: Iz lične arhive

Prošle sedmice, dvadesetak nevladinih organizacija i udruženja iz Srbije zatražilo je zaustavljanje tužbi usmerenih na gušenje slobode govora i ograničavanje kritike javnosti u Novom Pazaru.

U saopštenju su skrenuli pažnju na sudske procese pokrenute protiv građanskih aktivista, koji su kritikovali ponašanje zdravstvenih radnika u tom gradu, u toku pandemije korona virusa. U platformi Tri slobode, upozorili su na 37 privatnih tužbi, koje je protiv građanskih aktivista, pacijenata i lekara podneo v.d. direktora Opšte bolnice Meho Mahmutović.

Potpisnici saopštenja upozorili su da se „ovakve represivne mere kose sa međunarodnim standardima ljudskih prava i praksom Evropskog suda za ljudska prava u oblasti slobode izražavanja, kao i da krivično sankcionisanje građana zbog kritika izrečenih na rad javnih funkcionera, ima za posledicu zastrašivanje i demotivisanje građana da podignu glas o problemima koji ih muče u lokalnoj zajednici“.

Mahmutović je najviše prijava podneo protiv predsednika novoformiranog udruženja Inicijativa slobodnih građana (ISG) Aladina Paučinca. Javnosti je postao poznat u leto, prošle godine, kada je počeo da predvodi proteste građana nezadovoljnih situacijom u Opštoj bolnici za vreme pandemije korona virusa. Nezadovoljni građani su tražili odgovornost za kolaps zdravstvenog sistema u Novom Pazaru, za skrivanje informacija o broju obolelih i broju preminulih. Svakodnevno je prozivan Mahmutović i tražena je njegova odgovornost.

Tako je Paučinac zaradio sedam krivičnih prijava. On, za naš list, kaže da je tolike krivične prijave dobio „zbog jednog istog razloga, navodnog vređanja njegove ličnosti“,

– Sve je to moglo da bude u jednoj tužbi, a on me je tužio za svako izgovaranje posebno. Tužbe su uglavnom podnete zbog nanošenja duševnog bola i sve su, uglavnom, slične, objašnjava Paučinac i dodaje da je time Mahmutović sebe privatno stavio u prvi plan, „iako se lično ne poznaju“.

Za predsednika ISG, Mahmutović „uopšte nije bitan kao pojedinac za društvo“.

– On pokušava da sve mu upućene kritike, kao državnom funkcioneru, stavi po strani tako što podnosi prijave za povredu svoje ličnosti – ocenjuje Paučinac.

Novčani iznosi pojedinačno, po tužbama, kreću se od 250 do 450 hiljada dinara. Od sedam, presuđeno je u tri slučaja, u ukupnom iznosu od 250 hiljada dinara. Na jednu od tri presude, paučinac se žalio Višem sudu u Novom Pazaru, koji je žalbu odbio. Pravdu će potražiti na višim sudskim instancama.

– Zbog svih prijava koje su podnete protiv mene, smatram da sam na pravom putu, jer on nema dovoljno argumenata da opovrgne sve kritike koje su mu upućene. Zato pribegava metodi zastrašivanja putem prijava, kako bi mene ućutkao, a drugima dao do znanja kako će proći, ako se usude da ga kritikuju kao funkcionera i njegov rad odnosno nerad. Ovaj put je malo teži, jer iza mene nema ni države, ni vlasti, ni sudstva. Dok sve te instrumente koristi Mahmutović, naglašava Paučinac i svog tužitelja optužuje „za nemar, neorganizaciju i nesposobnost“ zbog kojih su građani Novog Pazara i okolnih gradova „u junu prošle godine preživeli golgotu“.

Podnete krivične prijave, za predsednika ISG „znače uspeh ovog naroda i zadovoljstvo što je raskrinkao nakaradni zdravstveni sistem u Novom Pazaru i sve rukovodioce te zdravstvene ustanove i njihove malverzacije“.

Tužio i lekare

Među tuženima bila su i četiri lekara specijaliste, koje je v.d. direktora tužio zbog izjava datih na konferenciji za novinare. Oni su bili i potpisnici peticije, upućene državnom vrhu, kojom se tražila Mahmutovićeva i smena njegovih najbližih saradnika zbog lošeg stanja u toj zdravstvenoj ustanovi, kada je ovaj grad bio najveće žarište korone u Srbiji. Posle nekoliko ročišta Mahmutović je odustao od tužbi. V.d. direktora Opšte bolnice je za uvredu časti tužbama tražio novčanu nadoknadu od po 200 hiljada dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari