Preminula Desanka Perović Pešut 1Foto: Privatna arhiva

Posle duže bolesti, u Novom Sadu je juče preminula Desanka Perović Pešut, jedna od najuspešnijih strelkinja naše zemlje svih vremena, saopštio je danas Streljački savez Srbije.

Tokom bogate karijere, Desanka Perović Pešut je osvojila šest medalja na svetskim prvenstvima, bila evropski, balkanski, višestruki državni prvak, svetski rekorder…

Desanka Perović Pešut je rođena 14. oktobra 1941. u Banjanima u opštini Nikšić, a sa porodicom se 1945. doselila u Vrbas, gde je odrasla i počela da se bavi streljaštvom.

Bila je svestrani sportista. Igrala je  košarku, bila je juniorski prvak Jugoslavije i reprezentativka u atletici, u bacanju kugle i diska. Na kraju, opredelila se za streljaštvo, kojim se aktivno bavila od 1958. godine.

Od 1961. godine bila je članica Streljačke družine Novi Sad 1790. Iste godine prvi put učestvuje na državnom prvenstvu i postaje šampion Jugoslavije u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava. Nekoliko godina kasnije počela je da osvaja odličja na velikim međunarodnim takmičenjima.

Najveći uspeh postigla je 1970. godine na Svetskom prvenstvu u Finiksu (SAD). Osvojila je tri medalje u pojedinačnoj konkurenciji i dve u ekipnoj. Izborila je zlato u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava (60 metaka), postigavši novi svetski rekord (592 kruga) i srebrna odličja u gađanju vazdušnom puškom i MK puškom iz trostava.

U Feniksu je sa ženskom reprezentacijom Jugoslavije  stigla do dve titule ekipnog šampiona sveta – do zlatnih medalja u gađanju vazdušnom i MK puškom iz ležećeg stava.

Reprezentacija Jugoslavije je u Finiksu ostvarila dotad najveći uspeh u istoriji našeg streljaštva.

Osvojeno je šest medalja, a Desanka Perović Pešut, koja je najviše doprinela sjajnom bilansu je proglašena za najboljeg sportistu Jugoslavije 1970.godine u izboru JSL „Sport“. Nosilac je i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja.

Učestvovala je na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Te godine su, na olimpijskom streljačkom turniru u istoj konkurenciji učestvovali i muškarci i žene.

Desanka Perović Pešut je osvojila osmo mesto u gađanju malokalibarskom puškom iz ležećeg stava. Ispred nje je bila samo jedna sportistkinja. Dakle, da su muškarci i žene učestvovali u odvojenim kategorijama, postala bi olimpijski vicešampion.

Ukupno je osvojila šest medalja na svetskim prvenstvima, tri zlata na prvenstvima Evrope u Visbadenu 1964, Parizu 1969, Vinštedu 1974 (ekipno). Na državnim prvenstvima u pojedinačnoj konkurenciji osvojila je devet zlatnih, dvadeset srebrnih i šest bronzanih medalja.

Po završetku takmičarske karijere, Desanka Perović Pešut je jedno vreme ostala u streljaštvu kao  trener i sudija, a bila je i selektor reprezentacije Jugoslavije.

Kako se navodi u saopštenju, sahrana Desanke Perović Pešut je u sredu, 9. juna, u Novom Sadu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari