Preminuo Bogoljub Arsenijević Maki jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu 1EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC/as-cl

Bogoljub Arsenijević Maki, valjevski slikar i ikonopisac, jedan od heroja otpora Miloševićevom režimu i Petooktobarske revolucije danas je iznenada preminuo u valjevskoj bolnici u 67-oj godini.

Bogoljub Arsenijević rođen je 12. aprila 1955. godine u Valjevu, gde je završio Medicinsku školu. Tokom godinu dana rada kao čuvar u Narodnom muzeju, u toj ustanovi je organizovao mnogobrojne izložbe i druge priredbe, prenosi portal VAmedia.

Valjevci ga pamte i kao osnivača i člana rok grupe Pik As, a u svojoj umetničkoj karijeri objavljivao je poeziju, stripove i karikature. Pored slikarstva, bavio se i umetničkom fotografijom, a poslednje dve decenije najviše ikonopisom, oslikavajući veći broj crkava i manastira u Republici Srpskoj i Crnoj Gori.

Arsenijević je na meti Miloševićevog režima bio od početka 90-tih godina. Hapšen je i 1992. godine, a kasnije je, otcepljujući je od Valjeva i Srbije, proglasio “Republiku Koloniju”, čiji je doživotni predsednik bio.

Na Petrovdan 1999. godine, nakon bombardovanja koje je Koloniju sravnilo sa zemljom, sa grupom prijatelja i istomišljenika organizovao je veliki “Miting protiv Miloševićeve vlasti”, na kome su građani pokušali da zauzmu zgradu tadašnje SO Valjevo.

Nakon mitinga, Maki je posle skrivanja u Bosni uhapšen u Beogradu, kada je brutalno pretučen i polomljena mu je vlica, a na suđenju Viši sud u Valjevu mu je izrekao kaznu od tri godine zatvora. Maki je, međutim, uspeo da pobegne iz zatvora, kasnije da se aktivno uključi u organizaciju Petog oktobra kao jedna od osnivača Pokreta Otpor i bude jedan od prvih građana koji su tog dana ušli u zgradu tadašnje Savezne skupštine, prenosi Nova.rs.

Bogoljub Arsenijević Maki rje u anketi revije “Kolubara” 1999. godine proglašen za “Valjevca ličnost godine”. Datum njegove sahrane biće naknadno saopšten.

Od heroja Otpora Bogoljuba Arsenijevića Makija oprostio se Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari