Preminuo episkop šabački Lavrentije 1Foto: Eparhija šabačka

Episkop šabački Lavrentije (Trifunović) preminuo je u danas oko 17 časova u 87. godini.

Episkop šabački Lavrentije (Trifunović), rođen je u selu Bogoštici kod Krupnja, na Savindan, 27. januara 1935. godine. Mirsko ime Živko. Osnovnu školu završio je u Krupnju, dva razreda gimnazije u Loznici, Bogosloviju i Bogoslovski fakultet u Beogradu, navodi se na sajtu Eparhije šabačke.

Dve godine bio je duhovnik crkve Ružice u Beogradu, zatim paroh na Kupresu, dve i po godine profesor Bogoslovije u manastiru Krki i istovremeno paroh u Ivoševcima, a od 1967. do 1969. godine vikarni Episkop u Beogradu. Za Episkopa zapadnoevropskog i australijsko-novozelandskog postavljen je 1969. godine.

Pošto je stvorio uslove za formiranje nove Eparhije u Australiji, prešao je u zapadnu Evropu. U Himelstiru u Nemačkoj ,osnovao je Eparhijski centar, otkupio za Srpsku crkvu jednu već sagrađenu crkvu.

Tu je osnovao štampariju i izdao dela Episkopa Nikolaja Velimirovića i mnoge druge knjige verskog sadržaja. Sveti arhijerejski sabor izabrao ga je 1989. godine za Episkopa šabačko-valjevskog, a ustoličen je u Šapcu 23. jula 1989. godine.

Otpočeo je graditi novi Eparhijski centar i manastir u Soko -gradu. Episkop Lavrentije govori engleski, nemački i ruski jezik. Kao predstavnik i izaslanik Srpske pravoslavne crkve učestvovao je na mnogim među crkvenim sastancima i držao predavanja i referate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari