Uvodni deo šestog ovosezonskog večitog derbija nagoveštava da će varnica ponovo biti na terenu, ali i oko njega. Upravo one koje izlaze van sportskog okvira mogle bi da budu najopasnije i da ostave upečatljiv ožiljak na koži crno i crveno-belih.

Večerašnji okršaj košarkaša Partizana i Crvene zvezde u okviru 9. kola Superlige (21.00) biće novi test ne samo za igrače oba rivala već i kada su u pitanju svi protagonisti najznačajnijeg sportskog rivalstva u zemlji. Večito pitanje među komšijama ko je zapravo kriv, bilo je neizostavna tema na uvertiri derbija u kojem će crno-beli pokušati da poravnaju skor na 3:3 u ovosezonskim međusobnim mečevima.

– Igrani su važniji derbiji ove sezone, kao onaj u Laktašima, a sigurno će biti i bitnijih recimo u plej-ofu domaćeg šampionata. Tradicija večitih derbija je nešto što se ne objašnjava, ali i ne kvari. Ponovo se pravi tenzija. Iako nisam neki vernik, poslanica patrijarha Irineja za Uskrs bila je prepuna topline, praštanja… i u istom broju objavi se i intervju sa Nebojšom Čovićem. Razumem teškoću zbog poraza (u finalu ABA lige), podsetio bih mog starog poznanika na stih pesme Miše Kovača: „Na tvojoj ruci prsten, u mome oku suza što ga drugi uze“. Njegove reči izgovorene u tom intervjuu imaju pozadinu i nečiju podršku. Podsetio bih da je podrška vlasti samo jednom timu u Evropi čak i kažnjiva. Mi u svlačionici imamo običaj da okačimo neke tekstove iz novina, neki govor, koji igrači mogu, ali i ne moraju da pročitaju. Neko je to uslikao, okačio na Zvezdin sajt i to je protumačeno kao građenje lošeg odnosa sa njima. Ono što radimo u svlačionici, naša je stvar. Para za vrhunski sport neće biti, a Zvezda najavljuje dovođenje Miličića i Radmanovića za narednu sezonu. Svima je jasno kome trebaju incidenti i lov u mutnom. Izgleda da sve neprijatelje Zvezde treba staviti u ludnicu. Voleo bih da meč prođe bez incidenata, oni će možda biti oslabljeni, mi ćemo igrati na način da ih ne povredimo. U Crnoj Gori se kaže: „Sve će se ovo lane zvati“ – zaključio je Duško Vujošević, uz odgovor Čoviću na njegovu opasku da je planiran prekid finalne utakmice u Laktašima, da je Zvezda bila u prednosti u poslednja tri minuta: „Fatamorgana“.

„Bačenu rukavicu u lice“, Nebojša Čović, predsednik Zvezde, prihvatio je oberučke, dobro pripremljen da podrobno odgovori svom bivšem poznaniku.

– Sve što je rekao moj bivši poznanik pokušaj je manipulacije svesti. Vreme, život i još ponešto svašta učine od čoveka. Mi se Partizanom nismo bavili, tako da im poručujem da nas ostave na miru. Od svih političara koji su sada na vlasti, jedino je Aleksandar Vučić bio na meču između Zvezde i Galatasaraja, kao predvodnik delegacije, ali nije skidao sako, zavrtao rukave košulje i oblačio dres, kao recimo Boris Tadić. Više puta sam predložio da predstavnici Partizana kažu koliko su para dobili od države od 2000. do danas, međutim odgovor nisam dobio. Mi na ime poreza dugujemo 100.000 evra, a Partizan 1.100.000 evra i nikome ništa. Oni su u sezoni 2011/12, imali budžet od 4.700.000 evra, za ovu sezonu 3.470.000 evra, približno našem, s tim što mi milion evra odvajamo za dugove, koje redovno vraćamo maksimalno u narednih pet godina. Ja nemam strah i zabrinutost. Od 2000. godine je sve isto. Čim se približimo tituli, do tada „objektivne“ sudije i delegati pretvaraju se u navijače. Pa gde to ima da neko pretuče sudiju, a onda taj delilac pravde napreduje u karijeri. Niko ne bude odgovoran, jer je to uradila legenda košarke. U finalu juniora između Zvezde i Partizana sudio je Manojlović, koji je prethodno kažnjen od strane KLS. Pravdu su delili dvojica sudija, umesto trojica najboljih. Pitam se kakva je to organizacija turnira i odgovore tražim od Dragana Đilasa, predsednika KSS. Zvezdi nije dozvoljeno da bude šampion u juniorskoj, pošto je već najbolja u pionirskoj, kadetskoj konkurenciji i među kadetkinjama i juniorkama. U poslednjih 10 godina razni ljudi u upravi Zvezde sukobljavali su se sa istom strukturom sudija, kumovskim vezama. Zvezda je od 1992. sistematski uništavana u vaterpolu, rukometu, košarci. Setimo se kakav je tretman imao Šakota, polivanje mokraćom sa tribina u finalu, zatim kako je Pešić pokraden u prvom meču finala u njegovom uvodnom mandatu, pa zatim prošle sezone i tretmana kod sudija. Nemamo mi u prvim redovima ljude sa lancima oko vrata, bukagijama, koji zavode red. Nažalost, u prošlosti smo kopirali takav model sa Arkanom – rekao je predsednik crveno-belih, a zatim se osvrnuo na Vujoševićevo citiranje stihova iz pesme Miše Kovača.

– Što se tiče Miše Kovača, slušao sam ga do rata, međutim nikada nikakve veze nisam imao sa HDZ. Inače, imam dva prstena sa Refleksom i FMP, osvojenim u mnogo regularnijim uslovima. Bili smo u situaciji da registrujemo nacionalno prvenstvo u ULEB, međutim tada je Partizan omogućio Lorbeku da zatraži da se to uradi samo preko ABA lige. Crno-beli su zauzvrat dobili treću četvrtinu u finalu fajnal-fora, kada je izvesni Bjelica pozvao Beloševića prenevši mu Vujoševićeve savete kako da sudi. Zvezda je sezonu 2010/11. preživela sa 400.000 evra, postojala je mogućnost da Telekom pomogne sa 200.000, ali je visoki funkcioner iz prethodne vlasti, partizanovac, to zabranio. Zato se borimo da imamo ista prava i podjednak broj predstavnika u najvažnijim košarkaškim telima – naveo je Čović.

Peković „nacionalno blago“

– Nikola Peković je mogao da bude naše nacionalno blago da Vujošević nije intervenisao i uticao da igra za Crnu Goru. Naše nacionalno blago nisu dvojica Francuza, jedan Bosanac i Letonac – istakao je prvi čovek Zvezde.

Zvezdini juniori ciljaju krov Evrope

– Idemo u London da prezentujemo kvalitet. Jedni smo od favorita i želimo trofej na završnom turniru Evrolige. U grupi smo sa Lijetuvosom, selekcijom Kine i Huventudom. Lijetuvos je prethodnih godina osvajao, ali mislim da je ova generacija Zvezdinih momaka u prednosti – optimista je Slobodan Klipa, trener juniora Zvezde, koji danas kreću na put za London.

Ne razmišljamo o Miličiću i Radmanoviću

– Nemam zaista šta da dodam na priču da dovodimo Miličića i Radmanovića za narednu sezonu. Kao odgovoran klub, želimo da što uspešnije završimo ovu sezonu i samo o tome razmišljamo, a oni bi trebalo da razmišljaju kako da isplate dugovanja Raduljici, Mačvanu, našem Katiću – razrešio je Čović nedoumice u vezi sa dvojicom košarkaša.

Evroligaši u ABA ligi

– Todorić me je obavestio da će ekipe koje su na fajnal-foru u Laktašima obezbedile plasman u Evroligu naredne sezone sigurno igrati u ABA ligi, bez obzira da li će u nacionalnom šampionatu zauzeti mesto neophodno za plasman u regionalno takmičenje sledeće godine – izneo je Vujošević zanimljiv podatak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari