U Višem sudu u Požarevcu u četvrtak, 08. jula izrečena je presuda maloletnicima zbog nanošenja teških telesnih povreda Saši Vasiću (21) iz Požarevca u aprilu 2008. godine od kojih je preminuo posle sedam dana u komi u Urgentnom centru u Beogradu. Posle procesa koji je trajao skoro dve i po godine sudsko veće na čelu sa sudijom Draganom Stanijlovićem, koji je preuzeo predmet od predhodnog sudije, Milice Milosavljević, doneo je prvostpenu presudu.

Tačno u 13 časova sudija je pozvao sve optužene, njihove branioce i roditelje, publiku, među kojima je bilo i nekoliko novinara, kao i majku i sestru pokojnog Saše, da uđu u sudnicu, kako bi izneo presudu i dao obrazloženje. Okrivljeni, golobradi momci, gotovo deca što u stvari jesu, jer kada su izvršili delo za koje se terete, svi do jednog bili su maloletni, a dvojica njih su do izricanje presude to ostali, zajedno su pokunjenih glava ušli u sudnici strepeći kakvu će sudija doneti presudu, zauzeli mesto okrivljenih. Za njima su ušli njihovi roditelji, takođe, vidno zabrinuti za ishod presude. Potom su ušli branioci optuženih na čijim se licima ukazivao optimizam i vera da će sudija doneti povoljnu presudu za njihove klijente. U sudnicu su zadnje ušle majka Snežana i sestra Nena pokojnog Saše Vasića, koje su se prilikom ulaska držale dostojanstveno,ali se na njma videla sva bol za izgubljenim sinom i bratom, i nada da će država konačno izreći adekvatnu kaznu krivcima za preranu Sašinu smrt.

Pozvavši sve prisutne da ustanu sudija Dragan Stanojlović obratio se prisutnima.

– Ovo sudsko veće na čijem sam čelu ja posle dugog većanja i izvođenja svih dokaza oglašavaju optužene krivim- rekao je sudija Stanojlović, ne izričući kojom su kaznom kažnjeni optuženi, već je počeo da obrazlaže zašto su oglašeni krivim.

Sudija Stanojlović je u svom obrazloženju rekao da je tokom trajanja procesa utvrđeno da su oni krivi jer su 13. aprila 2008. godine oko jedan sat ispred diskoteke ,,Faraon“ u Požarevcu posle započete rasprave Saši Vasiću naneli tešku telesnu povredu opasnu po život od koje je on preminuo 20. aprila u Urgentnom centru u Beogradu. Pokojnog Vasića Marko Hranisavljević je najpre udario u čelo pivskom flašom a ostali su ga udarali pesnicama po glavi i telu da bi ga potom Milan Paunović udario pivskom flašom u slepoočnicu. Posle toga Vasić je pao na zemlju a oni su nastavili da ga nogama šutiraju po glavi i telu. Povređenom Vasiću pomoć je ukazana u Požarevačkoj bolnici odakle je upućen u Urgentni centar u Beogradu gde je preminuo posle sedam dana provedenih u komi.

Po završetku svog obrazloženja zašto su optuženi krivi sudija Stanojlović im je izrekao kazne.

Odlukom suda, još uvek maloletni, Marko Hranisavljević i Milan Paunović upućuju se u vaspitno popravni dom u trajanju od šest meseci do četiri godine, a sada punoletni Milan Grujić, Jovan Mišić, Stefan Petrović, Bojan Tripković i Saša Stević izrečena je kazna maloletničkog zatvora u trajanju od četiri godine i šest meseci.

Snežana, majka stradalog Saše Vasića je plačući po izricanju presude rekla da su oni koji su ubili njenog sina zaslužili veće kazne i da će uložiti žalbu.

– Smrt francuskog navijača u Beogradu okarakterisana je kao teško ubistvo a ubistvo moga sina je krivično delo nanošenje teških telesnih povreda opasnih po život. Za onako mučenje moga sina da dobiju četiri godine, to je velika sramota. Šta omladina od ove kazne može da vidi i kako će da se ponaša ubuduće, pita se Snežana i dodaje da razmišlja da ovih dana podnese krivičnu prijavu protiv policajaca koji su tuču posmatrala i nisu intervenisali i nisu ni ponudili da joj sina prevezu do bolnice već je to učinio njegov drug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari