Na kanalu Dunav-Tisa-Dunav (DTD) kod Sombora prvi put je nakon 30 godina kroz brodske prevodnice preveden veliki (vangabaritni) brod težak 586 tona, saopštilo je juče Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

Kako se navodi, tokom protekle nedelje kroz brodske prevodnice Sombor, Srpski Miletić i Bogojevo koje imaju dužinu 85 metara, širinu 12 i minimalnu dubinu gaza tri metra, preveden je brod dugačak 95,5 metara, širok 11,45 i visok 3,95 metara.

Pravilnikom o načinu i uslovima korišćenja vodoprivrednih objekata osnovne kanalske mreže hidrosistema DTD predviđeno je da kanalima mogu ploviti samo plovila čije dimenzije ne ugrožavaju objekte ni plovidbu na kanalu. Pošto dimenzije broda napravljenog u brodogradilištu u Bačkom Monoštoru prevazilaze gabarite prevodnica, novosadski Hidrozavod uradio je poseban projekat za prevođenje broda, koji je predviđao da se prevođenje mora obaviti po danu, bez vetra i da brod nijednog momenta ne sme biti naslonjen na kapiju prevodnice.

Prevođenje broda u proseku je trajalo oko tri sata. Na prevodnici Sombor brod je preveden u sredu, u Srpskom Miletiću u četvrtak, a u Bogojevu u petak, saopštile su Vode Vojvodine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari