Sa Rektoratom smo u konfrontaciji. Razlog je nerazumevanje i nepodržavanje naše akcije. Mi mislimo da studentske organizacije moraju da vode brigu o studentskim interesima, a moj utisak je da Savez studenata univerziteta i Studentski parlament univerziteta stoje negde u „bezvazdušnom prostoru“ – izjavio je u intervjuu za Građanski glasnik, list na srpskom jeziku koji izlazi u Prištini, Bojan Vasić, predsednik nedavno osnovane Nezavisne studentske unije Kosovske Mitrovice.

Sa Rektoratom smo u konfrontaciji. Razlog je nerazumevanje i nepodržavanje naše akcije. Mi mislimo da studentske organizacije moraju da vode brigu o studentskim interesima, a moj utisak je da Savez studenata univerziteta i Studentski parlament univerziteta stoje negde u „bezvazdušnom prostoru“ – izjavio je u intervjuu za Građanski glasnik, list na srpskom jeziku koji izlazi u Prištini, Bojan Vasić, predsednik nedavno osnovane Nezavisne studentske unije Kosovske Mitrovice. Ova asocijacija počela je sa radom decembra prošle godine i za sada okuplja oko 150 studenata – kako tvrde u ovoj organizaciji, njeni članovi su uglavnom studenti sa visokim prosekom ocena koji govore po više stranih jezika i koji su zainteresovani da njihov univerzitet postane kvalitetna visokoškolska ustanova.
Povodom izbora sadašnjeg studentskog parlamenta, Bojan Vasić iznosi sledeće primedbe:
– Prema Zakonu o visokom obrazovanju iz 2005. izbori za Studentski parlament moraju biti neposredni, što znači da se moraju oformiti komisije, utvrditi pravila i da se, naravno, sve mora nadgledati. Međutim, šef kabineta rektora Jelenko Đukić predložio je da skupštine Saveza studenata po fakultetima izaberu po tri člana što je protivzakonito. Svi sem nas su se složili. Posle mog objašnjenja da će takav Studentski parlament biti nelegalan, stav je donekle promenjen, ali je sve izvedeno na nelegalan način. Studentski parlamenti fakulteta delegirali su po tri kandidata, na nekim fakultetima je ispoštovana procedura neposrednosti, dok kod nekih, po kazivanju njihovih studenata, nije ni bilo izbora. Na primer na DIF-u i još nekima – kaže Vasić.
Lider Nezavisne studentske unije Kosovske Mitrovice ukazuje i na problem korupcije na univerzitetu.
– Studenti DIF-a govore da neki profesori uzimaju 200 evra za ispit i da studenti daju novac čak i javno. Studenti Medicinskog fakulteta takođe pričaju o takvim stvarima, ali i studenti još nekih drugih fakulteta. Mi smo predložili da se organizuje istraživanje i da se ispita koliko je studenata moralo da plati ili pruži neke druge usluge za položeni ispit, međutim, od te akcije još uvek ništa, jer nemamo podrške – kaže Vasić.
Odgovarajući na pitanje da li Nezavisna studentska unija Kosovske Mitrovice ima stav o pitanju statusa Kosova i mogućem integrisanju albanskog i Univerziteta u Prištini, Vasić kaže:
– Mi nismo politički opredeljeni jer ne želimo da učestvujemo u srpskim podelama, posebno zbog činjenice da su srpski lideri podeljeni. Kao studenti imamo poznat stav i mi ne prihvatamo otcepljenje Kosova i Metohije. U svakom slučaju, ne želimo da budemo politički izmanipulisani i zato ne učestvujemo u politici. Mi ćemo se boriti za opstanak Univerziteta i činiti sve da na najbolji način odbranimo interese ovdašnjih studenata. Što se tiče spajanja sa Univerzitetom u Prištini mislim da je to nemoguće – izjavio je sagovornik Građanskog glasnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari