Iako je Srbija pre dva dana, u Strazburu, u Savetu Evrope, potpisala Konvenciju SE o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, puna primena ovog regionalnog sporazuma očekuje se tek 2013, pošto konvenciju ratifikuje najmanje deset zemalja potpisnica. Konvenciju je do sada od 19 zemalja potpisnica ratifikovala samo Turska.


Naime, stopa rasprostranjenosti nasilja nad ženama u Evropi ne postoji, ali prema rezultatima anketa koje su sprovele mnoge države članice Saveta Evrope, čak jedna petina svih žena pretrpela je fizičko nasilje najmanje jednom od svog punoletstva, a više od desetine je iskusilo seksualno nasilje uz upotrebu sile. Takođe, podaci za sve oblike nasilja, uključujući i proganjanje, dostižu čak 45 odsto, a većinu tih nasilnih dela čine muškarci iz njihovog neposrednog okruženja, najčešće partneri ili bivši partneri.

Kada je reč o Srbiji, istraživanja pokazuju da je svaka druga žena u našoj zemlji žrtva psihičkog nasilja, a svaka treća je doživela neki oblik fizičkog zlostavljanja. Prema godišnjem izveštaju koji je objavila Mreža žena protiv nasilja, prošle godine u Srbiji je ubijeno 37 žena, od čega su 29 ubistava počinili članovi porodice ili partneri. Takođe, u tri slučaja žene su ubijene i pored toga što su prijavljivale nasilje, a nasilnik je posedovao vatreno oružje.

Natalija Mićunović, direktorka Uprave za rodnu ravnopravnost, kaže za Danas da se ratifikacija ovog sporazuma u Srbiji očekuje u narednom sazivu Skupštine Srbije. Prema njenim rečima, uporedo sa pripremom nacrta konvencije, u Srbiji je, u okviru projekta „Borba protiv seksualnog i rodno zasnovanog nasilja“ Uprave za rodnu ravnopravnost, tekao proces pripreme i izrade Nacionalne strategije za sprečavanje i suzbijanje nasilja nad ženama u porodici i u partnerskim odnosima.

– Ovo je značajan dokument, koji je potpuno usaglašen sa Konvencijom Saveta Evrope i koji bi, u narednom periodu, trebalo da omogući sveobuhvatno i sistematsko suzbijanje i sprečavanje nasilja u porodici i nasilja nad ženama u našoj zemlji, ukazuje Mićunovićeva. 

Cilj Konvencije

Ciljevi Konvencije Saveta Evrope, koja je objavljena i na internet portalu Uprave za rodnu ravnopravnost, jeste zaštita žena od svih vidova nasilja i sprečavanje, procesuiranje i eliminisanje nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i doprinos suzbijanju svih oblika diskriminacije nad ženama, ali i promocija suštinske jednakosti između žena i muškaraca, uključujući i osnaživanje žena. U okviru konvencije planirano je i pružanje podrške i pomoći organizacijama i organima unutrašnjih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari