Sremskomitrovački Dom zdravlja, koji je nedavno poneo laskavu titulu najboljeg u Srbiji u svojoj kategoriji, ubrzano se priprema za uvođenje elektronskog kartona.

Na ovaj način olakšao bi se rad zaposlenih, ali i zdravstvene usluge podigle na viši nivo jer bi umesto običnih elektronski kartoni bili smešteni u jednu bazu podataka. Implementacijom ovog projekta bavi se beogradski Elektrotehnički fakultet, a finansiraju ga Ministarstvo zdravlja i lokalna samouprava sa nekoliko miliona dinara.

Glavna sestra Doma zdravlja Vesna Žambok kaže da zamena papirnih kartona elektronskim podrazumeva da kompletna kartoteka svih pacijenata u zdravstvenoj ustanovi bude u elektronskom obliku, čime se u značajnoj meri ubrzava proces pretrage kartoteke i pronalaženje određenog pacijenta. Ona kaže da je zato neophodno da sve zdravstvene ambulante na području Sremske Mitrovice budu opremljene informatičkom tehnologijom.

Resorna načelnica u gradskoj upravi Nataša Kopčić navodi da je ova uprava projekat podržala sa 1,7 miliona dinara i da će oprema biti instalirana do kraja meseca.

– Kada ste izabrani za najbolji dom zdravlja u Srbiji, onda to morate i da opravdate. Ovaj projekat realizujemo sa Ministarstvom zdravlja i ako sve bude teklo po planu, njegova primena se očekuje već od idućeg meseca – kaže Nataša Kopčić, dodajući da će se informatička oprema naći i u službi hitne pomoći, dispanzeru za žene, medicini rada…

– Ovih smo dana prebacili sredstva za ovaj projekat i kako je u javnim nabavkama najpovoljniji ponuđač bio beogradski Elektrotehnički fakultet, očekujemo njihove stručnjake da montiraju opremu koja podrazumeva računar, skener i bar-kod čitač. U ovom projektu je nekoliko gradova – beogradska opština Stari grad, Valjevo, Zrenjanin i Mitrovica, tako da smo među prvima u Srbiji koji će raditi na ovaj način, a sve to pojednostavljuje postupak jer kada lekar otvori e-karton pacijenta sve će tu stajati, od dijagnoze do terapije koja mu je propisana – kaže Kopčićeva.

Uvođenje elektronskog kartona ne znači automatski i uništavanje onih papirnih, koji će biti čuvani i redovno ažurirani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari