Američki državni sekretar Džon Keri zatražio je od palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da „intenzivira“ direktne pregovore sa Izraelom koji su obnovljeni ovog leta posle trogodišnje pauze.


Keri i Abas su u nedelju uveče tri sata razgovarali u jednom hotelu u Londonu. Ovo je njihov prvi sastanak od obnavljanja izraelsko-palestinskih razgovora krajem jula, rekao je jedan zvaničnik Stejt departmenta. „Razgovarali su o tome kako intenzivirati tekuće pregovore i osigurati njihov uspeh“, rekao je taj zvaničnik koji je u pratnji Kerija na mini turneji po Evropi.

Keri je stigao u London iz Pariza, gde je takođe razgovarao o izaraelsko-palestinskom mirovnom procesu sa ministrima inostranih poslova Saudijske Arabije, Katara i Egipta i predstavnicima Arapske lige. On je pozdravio to što su Palestinci i Izraelci rešeni da nastave pregovore i rekao je da će uskoro da se sretne sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. Keri je uložio napore da se obnovi dijalog između izraelskih i palestinskih pregovarača 29. i 30. jula u Vašingtonu i zatim na tajnim sastancima u Jerusalimu u avgustu i početkom septembra.

On je čestitao Netanjahuu i Abasu što su obojica „preuzeli lični politički rizik“ time što su prihvatili obnovu direktnih kontakata između pregovarača dve strane. Keri je obavestio ministre Arapske lige koji su uključeni u mirovni proces, o napretku pregovora. On je ocenio da je „veoma važna“ podrška Arapske lige da bi došlo do konačnog rešenja sukoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari