Pošto ga je Vlada Srbije juče imenovala za direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, može se zaključiti da je nekadašnji šef beogradske policije Milan Obradović u profesionalnom i političkom smislu rehabilitovan.

Obradović će na tu dužnost stupiti 1. novembra, a dotad će obavljati funkciju pomoćnika direktora policije Milorada Veljovića.

– Milan Obradović je jedan od mnogo nekadašnjih funkcionera koji je doživeo da bude omalovažavan i degradiran, profesionalno i lično, i koji je bio u zatvoru bez razloga. Vraćanje Obradovića na funkciju može samo da obraduje pripadnike MUP-a, ali i građane. Posle svega što je proživeo, verovatno je da mu odgovara da bude direktor ove Uprave pošto je operativni posao zahtevan. Ne treba zaboraviti da je on godinu dana bio u Kuršumliji, a da je potom uhapšen – kaže Goran Petrović, bivši načelnik Resora državne bezbednosti.

Petrović se nada da je ovo tek prvi korak u sređivanju kadrovskog stanja u MUP-u.

– Ukoliko se mire političke stranke na vlasti, onda bi i nekadašnji neistomišljenici, a izuzetni profesionalci, trebalo da se vrate na odgovorna mesta, na pozicije koje zaslužuju – ocenjuje Goran Petrović, koji je podneo ostavku posle pobune „crvenih beretki“ 2001. godine. Na pitanje Danasa da li će i on možda uskoro biti imenovan na neku dužnost, Petrović odgovara: „Nije da ja neću, nego neće ovi drugi“.

Nekadašnji načelnik beogradske policije Milan Obradović smenjen je odlukom ministra policije i visokog funkcionera DSS-a Dragana Jočića, sa zvaničnim obrazloženjem da policija nije adekvatno reagovala prilikom paljenja Bajrakli džamije 17. marta 2004. Potom se s verodostojnošću tvrdilo da je Obradović u stvari bio u sukobu s načelnikom Resora javne bezbednosti MUP-a Miroslavom Miloševićem, kao i da je vrh DSS-a bio „osvetnički raspoložen“ zbog njegove istaknute uloge u akciji „Sablja”. Obradović je potom premešten u policijsku stanicu u Kuršumliji, da bi 2005. bio uhapšen i optužen za torturu nad članovima kriminalne „Makine grupe“, koji su optuženi za ubistvo generala policije Boška Buhe, a koje je uhapsio 2002. U pritvoru je proveo dva meseca. Optužnica protiv njega je odbačena.

Članovi vlada Zorana Đinđića i Zorana Živkovića, u čije je vreme Obradović bio načelnik beogradske policije, njegovu suspenziju ocenjivali su kao očekivan odgovor MUP-a na tvrdnje Obradovića iznete u emisiji Insajder B92. On je te 2005. tvrdio da policija ima dokaza da mu članovi „Makine grupe“ ugrožavaju život, to jest da zna da hoće da ga ubiju. Inače, članovi te grupe su u novembru 2004. odlukom sudskog veća kojim je predsedavao Zoran Tatalović oslobođeni optužbe za ubistvo generala Buhe.

Kada je postao načelnik beogradskog SUP-a 2001. godine, Obradović je preduzeo smene u rukovodećem kadru i najavio obračun s vođama organizovanog kriminala. Nije bio, niti je danas, član ijedne političke stranke.

Obradović dolazi na mesto direktora Uprave za izvršenje zavodskih sankcija u vreme kada je najavljena njena ključna reforma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari