Profesori uče zrenjaninske đake o Holokaustu 1Foto: grad zrenjanin

Profesori filozofije i sociologije zrenjaninske gimnazije Edi Daruši i Senka Jankov i ove godine doveli su svoje đake na polaganje venaca kod bivše sinagoge u Zrenjaninu, tokom obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

Nakon što su prošle godine prvi put učestvovali u ceremoniji obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, priključili su se i ove godine u još većem broju.

„Borba za razvijanje i negovanje kulture sećanja, protiv istorijskog revizionizma, fašizma, rasizma, nacionalizma i ostalih ekstremizama je moja osnovna i ključna uloga kao prosvetnog radnika. Jako je bitna i istorijska sudbina našeg grada o kojoj su učenici najviše saznavali kroz izuzetnu saradnju sa Jevrejskom opštinom Zrenjanin i onima koji su bili voljni da svoje sudbine podele sa njima“, objašnjava profesorka Senka Jankov.

Učenici Zrenjaninske gimnazije, zajedno sa profesorima Senkom Jankov i Edijem Darušijem, održali su ispred spomen-ploče posvećene žrtvama Holokausta svojevrstan čas istorije, sociologije, filozofije.

Obeležavanju Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta, pored predstavnika grada, Jevrejske opštine Zrenjanin i Saveza jevrejskih opština Srbije, prisustvovao je i profesor iz Budimpešte Riki Pap koji se bavi izučavanjem Holokausta na prostorima jugoistočne Evrope.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari