Biznismen iz Čikaga srpskog porekla Martin Selak namerio je da u Šimanovcima nadomak Beograda izgradi univerzitetski kamp koji će u osnovi imati edukativnu ulogu, ali i niz pratećih sadržaja koji će pećinačkoj opštini pomoći da obezbedi nove visokostručne kadrove. Izgradnja ovog naučno-istraživačkog centra, koji će nositi ime Tesla – Pupin, na ukupno 13 hektara trebala bi uskoro da počne.

Biznismen iz Čikaga srpskog porekla Martin Selak namerio je da u Šimanovcima nadomak Beograda izgradi univerzitetski kamp koji će u osnovi imati edukativnu ulogu, ali i niz pratećih sadržaja koji će pećinačkoj opštini pomoći da obezbedi nove visokostručne kadrove. Izgradnja ovog naučno-istraživačkog centra, koji će nositi ime Tesla – Pupin, na ukupno 13 hektara trebala bi uskoro da počne. Investicija Fondacije Glas mira Martina Selaka iz Čikaga vredna je nekoliko desetina miliona evra i ubraja se u značajnije investicije u Sremskom okrugu. Fondacija Glas mira je još pretprošle godine zakupila zemljište od 13 hektara u Šimanovcima, kompletna projektna dokumentacija urađena je krajem prošle godine, a početak radova je odlagan zbog manjih tehničkih problema. Kako je najavio ovih dana predsednik opštine Pećinci dr Nikola Pavković, početak radova se očekuje za dva meseca.
Projektom univerzitetskog kompleksa predviđena je izgradnja 11 zgrada, među kojima su savremeno opremljen istraživački centar, objekti za smeštaj studenata i profesora (studentska i profesorska kuća, sportski kompleksi s bazenima, kao i zgrada s amfiteatrom kapaciteta 3.000 mesta. Kada se sve sabere to iznosi 30.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora. Kao centralno mesto okupljanja studenata u časovima slobodnog vremena zamišljen je trg s fontanom, te zelene oaze između zgrada sa stablima žalosne vrbe i japanske trešnje, a prilaz centru omogućen je servisnom ulicom uz parking sa 85 mesta.
Prema rečima načelnika Sremskog upravnog okruga Aleksandra Grubješića, koji je i Selakov zastupnik za odnose s javnošću, dugoročni značaj ove investicije za pećinačku opštinu i Srem ogleda se u ekspanziji investitora jer su posle Selaka i velike svetske kompanije pohrlile u Šimanovce, pre svega zbog izuzetnog položaja ovog mesta koji se ogleda u neposrednoj blizini Beograda, autoputa i aerodroma Nikola Tesla. – Osim toga, predstavnici kompanije Motorola i nekih svetskih banaka pronašli su interes u uključivanju u ovaj projekat – rekao je Grubješić.
Inače, Martin Selak je rođeni Novosađanin, nekada se zvao Mladen Selak. U potrazi za boljim životom najpre 1955. godine odlazi u Austriju, a potom u SAD, u Njujork, gde nastavlja studije započete u domovini. Ubrzo osniva i svoju prvu firmu, a dobija i ideje za svoje patente. Do sada ima 18 registrovanih svetskih patenata. U želji da pomogne mladim talentovanim ljudima u oblasti tehnike i naučnog razvoja, pre deset godina osnovao je Fond Mladen Selak. Svoju humanost dokazao je mnogo puta donacijama bolnicama, ustanovama i pojedincima, kao i stipendiranjem pedesetoro đaka iz Srbije. Živi u Čikagu sa suprugom Melanijom i petoro dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari