Snežni talas, koji je sredinom protekle nedelje zahvatio našu zemlju, nije zaobišao ni po surovim zimama čuvenu sjeničku opštinu.

Iako su niske temperature dubokog minusa od po 20 i više stepeni, karakteristika i ovogodišnje sezone, i uprkos verovanjima da je sa decembrom i januarom ledeno vreme prošlo, februar sa snegom od četrdesetak centimetara u gradu a na seoskom području i više, iznenadio je stanovnike ovog najhladnijeg naseljenog mesta u Srbiji. Sneg, koji je, nakon skoro prolećnog vremena, u kontinuitetu padao duže od 48 sati, za kratko vreme zavejao je 350 kilometara lokalnih puteva do sjeničkih sela, koje nadležne službe nisu uspevale odmah da pročiste. Većina seoskih škola nije radila zbog toga nekoliko dana, a ni do onih koje jesu, đaci pešaci nisu uspevali da dođu.

Prepušteni sami sebi i jedni drugima, bez seoske prodavnice i zdravstvene ambulante, od četvrtka do ponedeljka u snežnoj blokadi bili su i stanovnici sjeničkog sela Fijulje. Tamo je visina snežnog pokrivača iznosila šezdesetak centimetara, a visina snežnih nanosa mestimično i više od jednog metra. Takozvane voze, koje lokalno stanovništvo koristi za pročišćavanje puteva, u ovom slučaju nisu bile od koristi. Nakon četvorodnevne blokade, dolazak lokalne službe za zimsko održavanje puteva, meštani su sa nestrpljenjem dočekali. Jer, iako su se mnogo puta našli u sličnim, pa i težim situacijama, februarski sneg ih je zatekao pomalo nespremne. Verujući da je najgore prošlo, neki nisu bili obnovili zalihe osnovnih životnih namirnica pa su međusobno jedni drugima posuđivali ono što im nedostaje, a najviše panike bilo je, kažu, među pušačima, kojima je ponestajalo cigareta. Preći 13 kilometara do Sjenice i prve prodavnice, tih dana bilo je neizvodljivo. Mleko nisu mogli prodavati, a jedina veza sa ostatkom sveta, bili su im telefoni.

Pod snežnim teretom popustio je i krov na kući Safeta Peškovića u Fijulju, koji se srušio uz strašnu buku. Komšije su se uplašile, a sreća u nesreći bila je što su se Peškovići iz te kuće ranije iselili, pa nije bilo ljudskih žrtava. Tu su bile smeštene namirnice i 15 kaca sira, koje nisu uspeli da izvuku. Od utorka, posle prinudnog mini raspusta, šestoro đaka kombinovanog odeljenja četvorogodišnje škole u Fijulju, ponovo je u đačkim klupama. Učitelj Reuf Hodžićje tog dana do škole došao traktorom, jer to je, u zimskim uslovima najsigurnije prevozno sredstvo. Ovaj učitelj, kome se deca s razlogom raduju i koji ume da vlastitim automobilom celu školu odvede na izlet, u zimskom periodu osim traktora, na putu do škole koristi i skije. On uvek nađe načina da dođe do svojih đaka i da, u ma koliko teškim uslovima, savesno ispuni svoje radne obaveze. Od četvrtka do utorka, to je međutim i za njega bilo neizvodljivo, sve dok seoskim putevima nisu prošle građevinske mašine. Tri dana izgubljene nastave biće, kaže, nadoknađeno u danima vikenda, a ova seoska škola, saopštava radosno učitelj Hodžić, naredne školske godine upisaće šestoro đaka prvaka, koji ove godine pohađaju pripremni predškolski program, i brojaće ukupno, umesto šest, jedanaest učenika kombinovanog odeljenja od prvog do četvrtog razreda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari