Promocija biografije „Zoran Đinđić, Prosvet(L)itelj“ 3. oktobra u Lazarevcu 1

Promocija biografije „ZORAN ĐINĐIĆ, PROSVET(L)ITELJ“ autora Mijata Lakićevića. Promocija održaće u ponedeljak 3. oktobra u Lazarevcu, u ulici Milovana Lazarevića 46A (sala iznad apoteke „Mladost“).

· Koliki je doprinos modernizaciji srpskog društva dao Zorana Đinđić kao prosvetitelj i prosvetlitelj?

· Koliko je njegovo poznavanje filozofije imalo uticaja na praktikovanje politike?

· Da li je potreban novi štrajk rudara da bi atentatom prekinuta Đinđićeva vizija bila ostvarena?

Na ova i druga pitanja odgovaraće rediteljka i dramaturškinja Jelena Bogavac, pisac Saša Ilić i autor knjige Mijat Lakićević.

Razgovor će moderirati novinar Nenad Živković.

Promocija biografije „Zoran Đinđić, Prosvet(L)itelj“ 3. oktobra u Lazarevcu 2
Foto: Novi optimizam

Pre početka, uvodnim izlaganjem, ispred novosadskog izdavača “Akademska knjiga” obratiće se Bora Babić, potom, ispred Pokreta Novi Optimizam obratiće se bibliotekarka iz Lazarevca Marina Gavrilović i Branislav Grubački Guta, osnivač Novog Optimizma iz Zrenjanina.

Korica knjige.pngLazarevac plakat A3.jpg

Ovaj skup biće održan na isti datum kao pre 22 godine, kada je 7.000 radnika površinskog kopa Kolubare u Lazarevcu stupilo u štrajk, što je bila uvertira u petooktobarski prevrat i početak pada Miloševića. Istorijska uloga političkog filozofa dr Zorana Đinđića u rušenju i iskorenjivanju trulog i destruktivnog režima devedesetih, i nakon toga, u restauraciji degradiranih institucija i uspostavljanju demokratskih principa – neupitna je, čak i za njegove neprijatelje. Mi danas, u susret još jednoj godišnjici, možemo da lamentiramo nad izgubljenom prilikom da se izgradi nova i stabilna Srbija.

Umesto toga, pozivamo na odgovornost, na suočavanje sa prošlošću, na odbacivanje voluntarizma i improvizacije kao načina vođenja države, pozivamo na vladavinu prava, poštovanje civilizacijskih normi, diskusiju umesto sukoba, na nastavak izgradnje puta koji je trasiran 5. oktobra 2000. godine, postavljajući jednostavno pitanje: „Šta bi Đinđić danas učinio?“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari