Jamusukro. Međunarodni kongres frankofonih novinara održan od 1. do 8. decembra u Obali Slonovače, koji je okupio preko 200 novinara iz 120 frankofonih zemalja (Francuska, Belgija, Švajcarska, Italija, Kanada, Rumunija, Bugarska, Hrvatska… kao i iz mnogih afričkih i azijskih zemalja) u svojoj završnoj Rezoluciji između ostalog „zahteva od srpskih vlasti da ubrza rad policije kako bi se što pre pronašle ubice tri srpska novinara, Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ubijenih u periodu od 1994.

Jamusukro. Međunarodni kongres frankofonih novinara održan od 1. do 8. decembra u Obali Slonovače, koji je okupio preko 200 novinara iz 120 frankofonih zemalja (Francuska, Belgija, Švajcarska, Italija, Kanada, Rumunija, Bugarska, Hrvatska… kao i iz mnogih afričkih i azijskih zemalja) u svojoj završnoj Rezoluciji između ostalog „zahteva od srpskih vlasti da ubrza rad policije kako bi se što pre pronašle ubice tri srpska novinara, Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića, ubijenih u periodu od 1994. do 2001.“
U diskusiji, koja je prethodila usvajanju Rezolucije ukazano je da je vlast u Srbiji ne čineći mnogo da otkrije naredbodavce i direktne počinioce ubistva tri novinara sa jedne strane zastrašuje čitavu novinarsku profesiju i sa druge šalje poruku, htela to ili ne, da se novinari mogu nekažnjeno ubijati. Istaknuto je da je poruka shvaćena i da je ove godine pokušan atentat na novinara Vremena, Dejana Anastasijevića, dok je šefu predstavništva agencije BETA u Novom Sadu, Dinku Gruhonjiću, prećeno smrću. Najzad ukazano je da su u ponedeljak 3. decembra, upravo dok se Kongres održavao ekstremni nacionalisti su grubom silom sprečili da održi promocija TV i radio B92 u Novom Sadu. Delegacija novinara iz Srbije je istakla da je jedan ministar iz Vlade Srbije (V. Ilić), koja ne preduzima neophodne korake kako bi počinioci bili uhvaćeni čak izjavio da je sprečavanje promocije primer normalne političke diskusije. Istaknuto je da se ni predsednik Vlade niti ijedan ministar nisu oglasili povodom ove izjave ministra kojom se pravda napad na novinarsku profesiju.
Pored pronalaženja ubica srpskih novinara završnom Rezolucijom Kongres zahteva od političkih i sudskih vlasti Nigera da oslobode novinara RFI, Musu Kaku i direktora Er Infoa, Ibrahim Manzo Dialu, uhapšene jer su se sastali sa Tuarezima, protivnicima režima.
Kongres ukazuje da je poništavanje osnovnih ljudskih i građanskih prava, posebno sloboda izražavanja najuže vezano sa gušenjem medija i nezavisnih novinara kojima se mora omogućiti da rade slobodno. Zaključeno je da „nema mira bez demokratije, niti demokratije bez slobodnih medija“.
Tokom razgovora na okruglim stolovima novinari su se najčešće pozivali na svoja iskustva sa konfliktnih područja u centralnoj Evropi (Srbija, Hrvatska,…), Bliskom Istoku (Palestina) i Africi (Darfur, Čad, Niger i Ruanda) kako i iz danas aktuelnih regija poput Kivu u Kongu ili u Somaliji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari