Pronađena dva rukopisa iz doba Asteka 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

Kroz nekoliko dana u specijalno napravljenoj vitrini biće izložena dva retka rukopisa u Muzeju čoveka u Parizu, piše list Vreme pre 80 godina.

Ovi originalni dokumenti pisani hijeroglifima pripadaju narodu iz Meksika.

Jedan je Perzianus rukopis iz srednjeg dela Meksika, a drugi je Borbonikus koji predstavlja jedini dokument o religiji, astronomiji i kalendaru Asteka.

Oba rukopisa pisana su na hartiji od agavinog lista i presvučena nekom krečnom materijom zahavljujući kojoj su dobro očuvani.

U istom izdanju list Vreme piše i o tome da su kosti Džingis-Kana premeštene na nepoznato mesto u mongolskoj pustinji.

Stanovništvo srednje Mongolije je ovih dana u strahu od napada Japanaca na čuveni budistički  manastir Etsinhoro gde je mongolski osvajač Džingis-Kan prvobitno bio sahranjen.Pronađena dva rukopisa iz doba Asteka 2

U strahu da će Japanci oskrnaviti njegov grob, pre 14 dana, u ovaj hram došao je jedan mongolskih i kineskih konjanika i, u dogovoru sa  kaluđerima, izneo sarkofag iz mauzoleja.

Šta je dalje bilo sa sarkofagom znaju samo kaluđeri i konjanici koji su sa relikvijom pošli u mongolske stepe, prenosi Vreme.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

U izdanju za 3. jul 1939. godine, u listu Pravda nekoliko strana je posvećeno danciškom pitanju.

Prema vestima koje su u toku noći stigle u Pariz, pregovori u Moskvi napreduju, a u Parizu se vrše živa diplomatska konsultovanja u vezi sa međunarodnom situacijom i danciškim problemom.

Pronađena dva rukopisa iz doba Asteka 3Kako piše na naslovnoj strani Pravde, prema inostranim vestima, i dalje se smatra da je opšta situacija veoma ozbiljna, dok se iz Berlina demantuju sve vesti o nekim namerama Nemačke prema Dancigu.

U ovom izdanju Pravde pisalo se i o tome da Italija želi da Španija pristupi Osovini, i pokrene akciju za izmenu stauta Tangera, Gibraltara i francuskog Maroka.

O ovome će više grof Čano pregovarati u Španiji, najavljuje Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1939. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari