Proširena istraga protiv sinova prvookrivljenog za ubistvo porodice Đokić 1Foto: Viši sud Niš

Više javno tužilaštvo u Nišu proširilo je istragu protiv dvojice sinova prvokokrivljenog Gorana Dž. za brutalno ubistvo tročlane porodice Đokić iz Aleksinca zbog toga što ih sumnjiči da su direktno pomogli ocu u izvršenju ovog krivičnog dela, potvrdio je danas za naš list advokat Filip Domazet, branilac sinova prvookrivljenog, M.Dž. i S.Dž.

“U naredbi VJT o proširenju istrage, u kojoj piše da su M.Dž. i S.Dž. “pomogli ocu Goranu Dž. u izvršenju ovog krivičnog dela”, dakle direktno učestvovali u izvršenju, a ne eventualno pomagali u pripremi ili nakon izvršenja, ne navode se bilo kakvi dokazi ili činjenice koje bi to potkrepile. Istraga je proširena, a nejasno je na osnovu čega tužilaštvo to tvrdi”, rekao je Domazet.

Niško VJT je za izvršenje ili učestvovanje u izvršenju teškog ubistva Gorana (57), Gordane (56) i Lidije Đokić (25), iz Aleksinca, koje se dogodilo u noći između 26. i 27. septembra u ataru aleksinačkog sela Moravac, osumnjičilo Gorana Dž, iz Moravca, njegove sinove M.Dž. i S. Dž, i braću K.M. i A.M, takođe iz Moravca, i svoj petorici određen je pritvor.

Krivični zakonik propisuje da osobama koje su “sa umišljajem lišile života više lica” preti kazna zatvora od najmanje deset godina ili doživotni zatvor.

U niškom VJT danas  je, inače, odloženo saslušanje svedoka za sledeću sedmicu jer im, kako nam je rečeno, nije uredno uručen poziv.

Među onima koji nisu saslušani je i svedok kome je prvokrivljeni Goran Dž. neposredno posle ubistva Đokića vratio dug od 8.000 evra, a kome nije uručen poziv jer se nalazi u inostranstvu.

Prema nezvaničnim izvorima, VJT bi sledeće sedmice trebalo da dobije rezultate nekoliko veštačenja, među kojima su balističko, DNK, kao i veštačenje mobilnih telefona.

Očekuju se i snimci nadzornih kamera sa naplatnih rampi na deonici auto puta Niš- Aleksinac, te analiza snimaka sigurnosnih kamera sa porodične kuće braće A.M. i K.M, na kojima se vidi dvorište, kao i put ispred kuće, a koje su oni na samom početku istrage predate policiji.

Izvori bliski istrazi su prethodno kazali da je okrivljeni Goran Dž. negirao da je učestvovao u otmici, ubistvu i spaljivanju Đokića, optužujući braću K.M. i A.M. da su isplanirali ubistvo, da je jedan od njih ubio Đokiće dok mu je drugi pomagao, a da su njega pretnjama naterali da žrtve tipuje i zaustavi njihov automobil, za šta su mu dali 10.000 evra.

Goran Dž. se prilikom davanja iskaza ponašao neartikulisano, odnosno i plakao i smejao se, bio samohvalisav ili poručivao da mu dođe da se ubije, kazali su oni.

Za sada su, po nezvaničnim izvorima, prikupljeni dokazi koji samo Gorana Dž. dovode u neposrednu vezu sa ubistvom, a među kojima su pištolj kojim su Đokići ubijeni i koji je bio sakriven u kući njegove supruge, tragovi njegove DNK na ukradenom novcu i vreći, kao i snimci kamera koji njegovo kretanje dovode u vezu sa mestom zločina.

Jedan od svedoka, metalostrugar, kazao je da je Goran Dž. od njega tražio da mu napravi prigušivač za pištolj, što je on i učinio, misleći da mu radi deo za poljoprivrednu mašinu.

Deset kolega S.Dž. i M. Dž. potvrdili su pred tužilaštvom da su S.Dž. i M. Dž. u noći ubistva bili na radnim mestima, jedan u bazi u kopnenoj zoni bezbednosti, a drugi u vatrogasnoj jedinici.

Majka, supruga i devojka braće K.M. i A.M. svedočile su da ni oni kritične noći nisu bili na mestu ubistva, pozivajući se na snimke nadzornih kamera na kući, gde je bio jedan od njih, ili snimke kamera na putu Niš- Aleksinac, na kojem se nalazio drugi.

Braća S. Dž. i M. Dž, kao i braća K. M. i A. M. pritvoreni su nakon iskaza prvookrivjenog Gorana DŽ, koji ih je doveo u vezu sa ubistvom, da bi kasnije delimično promenio iskaz, te kazao da njegovi sinovi S.Dž. i M. Dž. ni na koji način nisu umešani u ovo krivično delo.

Izvori bliski istrazi kazali su, takođe, da je motiv za trostruko ubistvo najverovatnije koristoljublje.

U voćnjaku sina Gorana Dž. pronađeno je 43.000 evra koji su navodno ukradeni iz vozila Gorana Đokića, u kojem su bili ugrađeni sefovi.

Goran Dž. je navodno znao za sefove jer je povremeno prao to vozilo. Đokići su, inače, bili vlasnici menjačnice u Aleksincu.

Tela Gorana i Gordane Đokić, kao i njihove ćerke Lidije, pronađena su 2. oktobra u ataru Moravca, nakon što su spaljena i zakopana, a njihov, takođe spaljeni “folksvagen pasat“ pronađen je desetak kilometara dalje, u selu Tešica.

Iz niškog Zavoda za sudsku medicinu je saopšteno da su svi ubijeni iz vatrenog oružja, a potom spaljeni.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.