Proslava gradske slave Vaznesenje gospodnje: Spasovdanska litija u centralnim gradskim ulicama (FOTO) 1Foto: Nina Čolić

Grad Beograd i ove godine organizuje proslavu gradske slave Vaznesenje gospodnje – Spasovdana, a ceremonija, koja podrazumeva prolazak Spasovdanske litije centralnim gradskim ulicama, počela je oko 18 časova sa više hiljada građana.

Litija je počela u Ulici kneza Miloša kod Vaznesenjske crkve, a okupljeni su se, pre polaska Hramu Svetog Save zaustavili na Slaviji, tačnije na ulazu u Bulevar Oslobođenja.

Pored patrijarha Porfirija i pripadnika SPC, prisustvuju i Nikola Selaković, Goran Vesić, nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i Petar Petković.

Okupljeni su se nakon kratkog zaustavljanja uputili ka Hramu Svetog Save.

Među okupljenima, pored pripadnika starije populacije, primetno je prisustvo mladih, kao i roditelja sa malom decom. Građani u povorci pevaju i mašu sa zastavama, od kojih je najprisutnija zastava Republike Srbije

Primetno je prisustvo policije koja reguliše saobraćaj i obezbeđuje skup.

Prilazak povorke pozdravila su zvona koja su se oglasila sa Hrama Svetog Save.

Povodom Spasovdana, slave Beograda, danas je u Skupštini grada održan svečani prijem, a patrijarh srpski Porfirije „uputio je molitvu Gospodu da da mir svetu, naročito da u Ukrajini“.

„U ime svih nas ovde sabranih upućujem molitvu Gospodu da da mir svetu, i naročito danas da da mir u Ukrajini, da pomogne svima koji su na bilo koji način akteri i učesnici proizvodnje nemira i rata u Ukrajini da razumeju ovu poruku praznika Vaznesenja Gospodnjeg, ali i poruku i istinu jevanđeljsku“, rekao je patrijarh.

On je istakao da je povodom Spasovdana Srpska pravoslavna crkva, sa Gradom Beogradom, ove godine organizovala litiju koja je nazvana „Litija za mir“ i istakao da će se „i ove godine moliti za mir“.

Patrijarh Porfirije kazao je da „živimo u paradoksu da se ni o čemu toliko mnogo ne govori kao o miru i da malo ko govori o miru kao oni koji proizvode oruđa nemira, oni koji proizvode oružja“.

„Štaviše, ne samo da ih proizvode, nego od te proizvodnje i veoma dobro žive. Drugim rečima, govoreći o miru proizvode oruđa koja narušavaju mir i na tome zarađuju“, rekao je on.

On je istakao da je potrebna i molitva, „jer ono što ljudi ne mogu, ono što ne možemo sami, neophodno je da izmolimo od Boga.

Patrijarh Porfirije rekao je da „slaveći slavu svako projavljuje kroz slavljenje svoj pogled na svet, svoj sistem vrednosti i vrednosti u kojima ustrojava svoj život“.

„Grad Beograd, ne od juče, nego vekovima, oblikuje sebe verom i verom u Boga i, pre svega, hrišćanskom verom, pravoslavnom verom, a to znači da je onda i život građana kroz razne epohe ustrojavan i izgrađivan na tim vrednosti“, ocenio je patrijarh.

Domaćin slave, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, rekao je da se od kada je Beograd 1403. godine postao srpska prestonica, u čast obnove i napretka slavi Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan.

Vesić je ukazao da je „slava prilika da se okupi porodica, da se složimo i da zajedno slavimo svog sveca i svog Boga“.

„Naša slava je danas prilika da se svi okupimo, da zaboravimo na sve razlike, na svađe i interese, i na sve što nas deli. Da tog dana, na Spasovdan, makar jedan dan koračamo svi u istoj koloni, u istom pravcu od Vaznesenjske crkve do Hrama svetog Save i da izaberemo makar danas ono što nas spaja“, istakao je Vesić.

U umetničkom programu učestvovali su horovi Hrama svetog Dimitrija i Dečjeg kulturnog centra Beograda.

Prijemu su prisustvovali i predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić, ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, predstavnici diplomatskog kora, crkava, Grada Beograda, predsednici opština, direktori javnih preduzeća i drugih institucija, predstavnici Srba sa Kosova i Metohije, ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari