Zaposleni u oko 600 škola u Srbiji, članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, 1. septembra stupiće u potpunu obustavu rada, a jedino će učiteljima prvog razreda biti ostavljena mogućnost da procene hoće li primiti prvake. Prvog dana nove školske godine Unija planira i održavanje protestnog skupa na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, kako bi skrenuli pažnju javnosti na brojne probleme u obrazovanju, potvrdila je za Danas Jasna Janković, članica ovog sindikata.

Ona podseća da je Glavni odbor Unije još 4. jula doneo odluku o jednodnevnoj obustavi rada i naglašava da stavovi drugih sindikata prosvetnih radnika neće dovesti u pitanje održavanje protesta.

Podsetimo, zbog najavljenog smanjenja zarada u javnom sektoru za 10 odsto četiri sindikata formirala su štrajkački odbor koji je krajem juna saopštio da počinje pripreme za organizaciju velikog protesta 1. septembra. Iz sindikata je poručeno i da će svi detalji o protestu biti dogovoreni na sastanku 13. avgusta. Zasad je izvesno da će sutrašnjem sastanku prisustvovati samo članovi Unije i Sindikata radnika u prosveti Srbije. Lideri druga dva reprezentativna sindikata – GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikata obrazovanja Srbije Tomislav Živanović i Branislav Pavlović su na godišnjem odmoru, rečeno je Danasu u tim sindikalnim organizacijama.

Na pitanje da li je najava zajedničkog nastupa i štrajka bila prazna priča, predsednik Sindikata radnika u prosveti Srbije Slobodan Brajković odgovara odrično.

– Ta priča nije bila bez osnova, ali ne mogu da kažem da li će protest biti 1. septembra ili nekoliko dana kasnije, jer moramo da pripremimo članstvo. Predsedništvo našeg republičkog odbora treba da donese odluku kada, gde i u kom obliku će biti protest – kaže Brajković za Danas, napominjući da će više detalja biti poznato nakon sutrašnjeg sastanka.

Komentarišući odluku Unije o jednodnevnoj obustavi rada 1. septembra, Brajković kaže da je „lako doneti odluku“, ali da treba „ozbiljno pripremiti članstvo“. Iz Unije odgovaraju da su „uvek bili najborbeniji i da će takvi i ostati“ i očekuju podršku prosvetara iz drugih sindikata jer „zajednički nastup ima veću težinu“. Jasna Janković kaže da će sednica Glavnog odbora Unije biti održana 23. avgusta, a očekuje se da tada budu precizirani štrajkački zahtevi, ali i na koji način će prosvetni radnici nastaviti protest posle 1. septembra.

– Mi od vlade doživljavamo samo razočaranja, a želimo da nas neko ozbiljno shvati i čuje probleme koji se godinama ne rešavaju. Od 1. septembra stupa na snagu finansiranje po broju učenika, a izmene zakona kojim bi se to odložilo nisu spremne. Neodgovarajuća mreža škola, tehnološki viškovi, materijalni položaj prosvetnih radnika, samo su neki od problema koji muče zaposlene u obrazovanju – kaže Jasna Janković.

Slobodan Brajković kao glavni razlog protesta navodi najavljeno smanjenje plata u javnom sektoru.

– Protivimo se bilo kakvom smanjenju plata, jer ukoliko do toga dođe, zaposleni u školama sa sedmim stepenom stručne spreme bi spali na platu od 36.000 dinara. Uvođenje platnih razreda je jedini način da se pomerimo sa mrtve tačke. Kada se izjednače primanja u javnom sektoru prema stepenu stručne spreme, neka smanjuju plate – poručuje Brajković.

Medalje đacima Matematičke gimnazije

Na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike, koja je od 1. do 11. avgusta održana u Rumuniji, naš nacionalni tim je osvojio četiri medalje i jednu počasnu nagradu. Zlatna medalja pripala je Ivanu Tanasijeviću, srebro Luki Bojoviću, bronzane medalje su odvojili Predrag Obradović i Đorđe Žikelić, a počasnu nagradu Marko Purić. Svi oni su učenici Matematičke gimnazije u Beogradu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari