Prosvetari o novom-starom ministru Branku Ružiću: Ništa nije pokvario, ali ni popravio 1Foto: Ministarstvo prosvete

Da je prosveta resor za međustranačko potkusurivanje pokazalo se i ovaj put, komentarišu sagovornici Danasa ponovno imenovanje Branka Ružića za ministra prosvete.

Na pitanje šta govori odluka vladajuće SNS da obrazovanje ponovo ustupi koalicionom partneru, predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov kaže:

„Ne govori ništa, kao što nije govorilo ni prošli put“.

– Svima je već odavno jasno da je prosveta resor za potkusurivanje. Ne verujem ni da je Ružić naročito srećan što je u prosveti, ali se rukovodi principom daj šta daš, kao što je uostalom i ceo prosvetni sistem postavljen na tom principu. Zaposleni u prosveti su svesni da su plate male, nezadovoljni su, ali se takođe drže principa bolje i ovo i daj šta daš. I učenici se po istom principu školuju, samo da završe školu i da imaju neku diplomu. I šta onda očekivati od izbora ministra? Ko god bio na vlasti na prosvetu gleda kao bagaž i kako da ga se ratosilja – ističe Markov.

On kaže da nema iluziju da se mogu očekivati neke epohalne promene i da će biti dobro ako Ružić „izgura“ priču o državnoj maturi.

– Mislim da bi to bio maksimalan učinak njegovog rada u predstojećem mandatu koji će ponovo biti okrnjen, jer je najavljeno da Vlada neće imati pun mandat – navodi Markov.

Za Aleksandra Baucala, profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, novi-stari ministar je „dobra vest zbog kontinuiteta, ali nije dobra vest jer se zbog oročenog trajanja Vlade ništa neće raditi ozbiljno“.

– Poseban problem je postojeći plan da prva državna matura bude 2024. godine To će biti predizborni period i pitanje je koliko će ministar, koji neće biti na poziciji kada se implementira matura, biti motivisan da se sve pripreme završe na vreme kako bi se ona realizovala – ocenjuje Baucal.

Predsednica Sindikata obrazovanja Srbije Valentina Ilić kaže da je posle dve godine na čelu Ministarstva Ružić stekao iskustvo i da očekuje da on iznese svoju strategiju, šta će raditi u narednih godinu dana, kako će rešiti problem finansijskih davanja i zapošljavanja, budući da se očekuje da jedan broj zaposlenih ode u penziju.

Ilić kaže da se Ružić pokazao kao čovek koji drži reč i očekuje da se založi u Vladi za prosvetne radnike.

– Mi smo tražili povećanje cene rada za 25 odsto i očekujemo sastanak pre usvajanja budžeta za narednu godinu. Videćemo da li će do toga doći – ističe Ilić.

Profesor Matematičkog fakulteta i nekadašnji predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski kaže da se i ovaj put potvrđuje da je prosveta „trinaesto prase“.

– Ružić u prethodnom periodu nije napravio neke suštinske greške i odstupanja od onoga što je do sada radio pa su mu valjda zato dali ponovo prosvetu. Nemam krupnije zamerke na ono što je do sada radio.Tako da nisam ni razočaran, ni uplašen zbog njegovog imenovanja. Predvidljivo je šta će se dešavati, a neće se dešavati ništa – smatra Lipkovski.

Na pitanje kako gleda na to što SNS, ni kada je postavljala ministre prosvete iz svojih redova, nikada nije birala pojedince koji se visoko kotiraju u stranci, Lipkovski kaže:

– Verbić nije mnogo uradio,ali nije ni naštetio. Pokušao je da poboljša poziciju nauke, ali se kratko zadržao na mestu ministra. Šarčević je napravio prilično štete za relativno kratko vreme, naročito u zakonodavnoj sferi. Prosveta je centralizovana i stavljena „pod čizmu“ ministra, tako da je Ružić došao kao neko osveženje jer je smirio situaciju – kaže Lipkovski.

Na naš komentar da nije izmenio nijedno od spornih zakonskih rešenja, Lipkovski ističe da se nije preterano istakao ni kada je reč o pozitivnim promenama, jer niti je obezbedio veći budžet za obrazovanje, niti je unapredio zakonski okvir. Svoj posao je, kako kaže, radio sa distancom i pokazao se kao pristojan čovek.

– Ne bih da reklamiram SPS, ali moram priznati da u javnost isturaju ljude koji su obrazovani, civilizovani, odmereni i koji ne dopuštaju sebi ekscese – kaže Lipkovski.

Aleksandar Markov ističe da je Ružić profesionalni političar i da se, za razliku od svog prethodnika više oslanja na savetnike, što samo po sebi nije loše, jer je svestan nedostatka kompetencija.

– Ali ako smo došli do toga da se zadovoljavamo jednim vaspitanim čovekom i ljubaznom osobom na mestu ministra to onda govori više o nama kao prosvetnim radnicima nego o samom ministru – ističe Markov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari