Protest LGBT i akcija u sedam gradova Srbije 1

Održan kraći protest u organizaciji udruženja LGBT Srbija sa nazivom “Protiv nasilja” ispred zgrade MUP Stari Grad u Beogradu povodom sve češćih napada na LGBTIQ osobe, piše u saopštenju medijima LGBT Serbia.

Takođe protest je održan i povodom ponašanja pojedinih pripadnika MUP prema transrodnoj osobi koja je bila žrtva napada u toku koga je zadobila teže telesne povrede.

Protest je počeo oko 12 sati, okupljenima su se ispred udruženja LGBT Srbija obratili Marija Kiš i Aleksandar Stričević.

Marija i Aleksandar su naglasili da je nasilje nedopustivo kao i diskriminacija od strane ustanove koja mora biti tu da nas štiti, postavljeno je 4 zahteva:

· Hitno interno procesuiranje službenika MUP koji je svojim stavom izvršio diskriminaciju prema trans osobi

· Javno izvinjenje LGBT osobama od strane uprave stanice MUP

· Jasan stav MUP po pitanju nasilnika

· Formalni razgovor sa jednom ili više LGBT organizacija kako bi kroz razgovor došli do boljeg odnosa i senzibilisanja za rad sa LGBT osobama

Zahteve i protesno pismo je ispred LGBT Srbija i okupljenih predao Aleksandar Stričević koji je takođe i održao jednočasovni sastanak sa zamenikom načelnika MUP Stari Grad i predstavnikom Policijske Uprave za grad Beograd. U toku sastanka predočeni su zahtevi, kao i problemi sa kojima se LGBT osobe susreću u toku saradnje sa policijom, skrenuli smo pažnju da su međusobno uvažavanje i obučenost pripadnika MUP za rad sa LGBTIQ osobama neophodni i da je nedopustivo da u sred 21. veka građani koji uredno plaćaju porez i aktivno doprinose društvu budu izloženi uvredama i diskriminaciji od strane organa reda kao i državnih institucija. Takođe, LGBT Srbija je izrazila spremnost za saradnju kroz učešće u procesu medijacije, kroz organizovanje dodatnih obuka za pripadnike MUP koji su počinili diskriminaciju kao i za nove pripadnike MUP koji nisu do sada prošli adekvatne seminare kako ubuduće ne bi dolazilo do sličnih situacija, navodi se u saopštenju.

Zamenik načelnika zajedno sa predstavnikom iz PU Grada Beograda su uputili usmeno izvinjenje LGBT osobama zbog diskriminisanja transrodne osobe i izrazili su volju za nastavak komunikacije i saradnje kako bi došlo do unapređenja pripadnika MUP i kako bi se iskorenio svaki pokušaj dalje diskriminacije. Žrtva napada i diskriminacije Leona biće pozvana na razgovor kako bi dobila izvinjenje uprave MUP Stari Grad i PU za Grad Beograd zbog diskriminacije koju je doživela i u toku razgovora biće joj predočen tok slučaja i procesuiranja napadača koji su identifikovani i procesuirani.

LGBT Srbija se zahvaljuje na podršci organizaciji “Žene u crnom”, učesnicima skupa kao i upravi MUP Stari Grad na ostvarenoj saradnji i iskazanoj volji za rešavanjem nastalih problema, istakli su u saopštenju.

Akcijka u sedam gradova Srbija

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHOT), 17.maj, danas je prvi put obeležen u sedam gradova u Srbiji zajedničkim akcijama organizacije „Labris“ , državnih institucija i
lokalnih organizacija civilnog društva.

Ove godine su se, u obeležavanju ovog datuma, Beogradu prvi put pridružili i Novi Sad, Niš, Subotica, Pančevo, Novi Pazar i Kragujevac, organizacijom javnih aktivnosti kojima je skrenuta pažnja javnosti na položaj LGBT populacije.

U ovih sedam gradova funkcionišu „Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama“ u kojima ravnopravno učestvuju LGBT udruženja i predstavnici državnih institucija (policije, tužilaštva, gradske uprave, centara za socijalni rad i drugih) koje prate i reaguju na slučajeve diskriminacije ove manjnske grupe.

„Prvi put ove godine obeležavamo Međunarodni dan borbe protiv homofobije javnim akcijama izvan Beograda. To pokazuje snagu i uticaj lokalnih mreža u ovim gradovima i pomaže razbijanju predrasuda i poboljšanju položaja LGBT osoba“, kaže , koordinatorka za zagovaranje iz organizacije
„Labris“ Jelena Vasiljević.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, „Labris“ je u Beogradu organizovao javni skup podrške LGBT osobama na Trgu Republike, a u Skupštini grada Beograda su javno čitane životne ispovesti pripadnika LGBT zajednice.

U Subotici je prvi put na Gradskoj kući spuštena dugina zastava, u Nišu su aktivisti, zasadivši prve sadnice na Tvrđavi, počeli da formiraju park tolerancije. U Kragujevcu je takođe održana ulična akcija, u Pančevu konferencija za medije, a u Novom Pazaru je javno prezentovan rad Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama.

Projekat „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ realizuje organizacija „Labris“ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). U organizaciji akcija u sedam gradova, pored „Labrisa“, učestvovale su brojne lokalne organizacije civilnog društva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari