Protest niških advokata zbog pritvaranja beogradskog kolege Čedomira Kokanovića 1Arhiva: Foto Vesna Torović

Nekoliko desetina advokata okupilo se danas ispred Palate pravde u Nišu protestujući zbog, kako su kazali, „protivzakonitog“ izdavanja poternice u Novom Sadu za beogradskim advokatom Čedomirom Kokanovićem.

“Kolega iz Beograda je pošao u Advokatsku komoru Vojvodine kao branilac u disciplinskom postupku drugog kolege kada je uhapšen i lišen slobode po nezakonitoj poternici. Protiv njega je predsednik Advokatske komore Vojvodine (Vladimir Beljanski, prim aut.) podneo privatnu krivičnu tužbu zbog uvrede, a to je delo koje se ne goni po službenoj dužnosti, te je po Zakonu o krivičnom postupku nemoguće da se odredi izdavanje poternice”, rekla je novinarima advokatica Dragana Milutinović.

Advokati su kazali da se “lični ratovi ne smeju voditi zloupotrebom uticaja i kršenjem zakona samo zato što je neko u prilici i blizak je sa nekim ko donosi važne odluke”.

Prema njihovim rečima, Kokanović je sada u „protivzakonitom“ kućnom pritvoru, a ovakve nezakonite odluke suda narušavaju prava zagarantovana Ustavom i stvaraju pravnu nesigurnost jer između ostalog znače da “svaki građanin protiv koga se podnosi privatna tužba može biti priveden po poternici i lišen slobode”.

Eventualna dalja okupljanja zavisiće od razvoja situacije u ovom slučaju, kazali su.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari