Protest “Provetrimo Niš, dišimo slobodno”: Uvesti besplatan gradski prevoz u vreme velike zagađenosti i zatvoriti gradsku deponiju 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Više od dvesta građana okupilo se večeras u centru Niša na skupu “Provetrimo Niš, dišimo slobodno”, u znak protesta zbog sve zagađenijeg vazduha u gradu i pasivnosti lokalne vlasti, “koja ništa nije uradila da se zagađenje smanji”.

Protestni skup organizovali su udruženje Pokret mladih Niša i opoziciona koalicija “Niš, moj grad”.

Gradski odbornik Miodrag Stanković, iz koalicije “Niš, moj grad”, kazao je da te organizacije zajednički zahtevaju da se obrazuje Gradska uprava za zaštitu životne sredine i da građani svakodnevno dobijaju informacije o tome koliki je stepen zagađenja, a u kojim delovima grada i u kom dobu dana  je ono najveće.

One su zatražile da se donese operativni plan za smanjenje zagađenja vazduha, kao i plan za pošumljavanje “jer je to najbolje rešenje za budućnost”.

“Tražimo da se uvede besplatan gradski prevoz u vreme velike zagađenosti vazduha, kako bi se stimulisali vozači automobila da koriste javni prevoz, kao i da se novim tenderom za izbor prevoznika u gradskom javnom saobraćaju propiše da ga mogu obavljati samo autobusi koji kao pogonsko gorivo koriste Euro 4 i Euro 5, gas ili električni pogon”, rekao je Stanković.

Protest “Provetrimo Niš, dišimo slobodno”: Uvesti besplatan gradski prevoz u vreme velike zagađenosti i zatvoriti gradsku deponiju 2
Miodrag Stanković: Foto Biljana Ljubisavljević

On je kazao da da zahtevaju i da se kotlarnice za grejanje u gradu koje koriste ulje i mazut prebace na gas ili priključe na sistem daljinskog grejanja.

Traže, takođe, da se proširi mreža daljinskog grejanja i omogući, po pristupačnim cenama, priključenje što većeg broja domaćinstava,stimuliše grejanje na gas i poveća iznos subvencija za grejanje socijalno ugroženim građanima.

“Zahtevamo i da se poštuje zakonska obaveza o zaštiti životne sredine i da se svim fabrikama naloži obaveza kontrole emisije štetnih gasova i zagađenja životne sredine. Tražimo, uz to, da se konačno, nakon deset godina pristupi zatvaranju postojeće gradske deponije i rešavanju tretmana komunalnog otpada po standatrdima Evropske unije”, rekao je Stanković.

On je podsetio da je protest pod istim nazivom organizovan i u januaru 2020. godine, ali da lokalna vlast od tada nije realizovala nijedan od devet zahteva koje su joj učesnici uručili.

Građanski aktivista Miloš Bošković je upozorio da će Niš, ukoliko nastavi ovim tempom sa preduzimanjem mera, možda imati dobar vazduh tek za 50 godina.

Osnivač Pokreta mladih Miljan Marjanović je dodao da se vazduh u Nišu povremeno vidi jer je enormno zagađen i prozvao gradonačelnicu i nadležne zbog nečinjenja da se situacija imalo popravi.

Govornici su kazali da će zahtevi biti dostavljeni nadležnima, a da će se protest intenzivirati ukoliko oni na njih ne reaguju.  

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari