"Protiv nas će svedočiti oni koji su nas tukli": Kamperi uskoro pred sudom zbog nereda tokom donošenja GUP-a 1Foto; BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Protiv 13 aktivista koji su učestvovali u neredima ispred Banovine u Novom Sadu krajem jula ove godine, tokom sednice na kojoj je usvojen sporni Generalni urbanistički plan grada do 2030. godine, podnete su krivične prijave za napad na službeno lice i nasilničko ponašanje, za šta su zaprećene višegodišnje kazne zatvora.

Aktivisti su se, tokom usvajanja tog dokumenta na sednici Skupštinie grada, koja je održana u zgradi pokrajinskog Parlamenta, ispred sukobili sa pripadnicima policije i obezbeđenja u civilu, koje su kasnije optužili da su upotrebili prekomernu silu.

O tome svedoči i fotografija jednog od učesnika protesta kojem, dok je oboren na zemlju, pripadnik privatnog obezbeđenja kolenom kleči na vratu.

Naši sagovornici saglasni su da ove krivične prijave predstavljaju zastrašivanje građana, učesnika protesta i političkih neistomišljenika.

„To je nastavak političkog pritiska i borbe kabineta gradonačelnika Novog Sada i celokupne Srpske napredne stranke protiv nas koji smo spremni da pre svega branimo javni interes. Ko je na pravoj strani i gde je istina govori činjenica da su batinaši, koje svi znamo, i koji su gazili ljude i ponašali se kao da imaju puno pravo da tuku i premlaćuju ljude, stavljeni na spisak kao svedoci“, kaže za Danas aktivista Miran Pogačar, protiv kojeg je, takođe, podneta prijava.

Prema njegovim rečima, pripadnici privatnog obezbeđenja koji su se našli među svedocima „braniće državu od nasilničkog ponašanja“, iako su tog dana „svi videli šta su sve radili (privatno obezbeđenje, prim.a.) i način na koji su radili, šta su primenjivali i kako su reagovali“, istakavši da je „sve bilo bez zakonskih ovlašćenja“.

U prijavi protiv Pogačara navodi se da je „u više navrata, upotrebom fizičke snage, pokušao da probije postavljeni kordon“, te da je „u jednom trenutku aktivirao pirotehničko sredstvo – dimnu bombu koju je bacio na policijske službenike postavljene u kordonu“, i da je zajedno sa ostalim osumnjičenima, „upotrebom fizičke snage rukama hvatao štitove policijskih službenika, i povlačio iste ka sebi“.

Ove prijave dobili su pripadnici formalnih i neformalnih organizacija koji su uključeni u rad Šodroš Survivor kampa i četvoro aktivista Gradskog odbora stranke Zajedno!.

Šef gradskog odbora te stranke Radivoje Jovović smatra da je „učinjeno sve da se onemogući zaštita njihovih prava, traženja pravde od strane aktivista, aktivistkinja i žrtava nasilja“, i da sadržaj krivičnih prijava „ni u najmanju ruku ne stoji i da je u pitanju zastrašivanje onih koji su u aktivizmu ili žele da mu se pridruže“.

„Demonstranti su tog dana bili žrtve nasilja, setimo se klečanja na vratu sugrađaninu, batina koje se dobili ljudi iz različitih političkih stranaka, formalnih i neformalnih udruženja građana. Tada je angažovano privatno obezbeđenje firme Intersek, protivpravno, budući da oni nigde nisu imali nikakva obeležja“, podsetio je Jovović.

Pogačar se nadovezao da ne očekuje da će Grad prema njima „nešto preterano menjati pristup“, iako su svojevremeno apelovali na „razum i kompromis“, ali da predstavnici Grada „nikada nisu bili zainteresovani niti spremni ni za razgovor“.

„Oni će nastaviti da brane batinaše, a mi se borimo za opšti interes“, dodaje.

A zahtevi su i dalje isti – da se sporne odredbe GUP-a izbace, za šta je jedini način sednica Skupštine grada, ali da bi se to desilo, mora doći do promene njegovog sastava.

Na repertoaru je i dalje takozvani „Novi Sad na vodi“ i most u produžetku Bulevara Evrope, zbog čije se izgradnje i kampuje na Šodrošu, šumi na obali Dunava koja mora biti posečena jer je upravo tu ucrtana trasa nove saobraćajnice.

Za sada se, kako nam kažu aktivisti, tamo sprovode minimalni radovi, od strane kineskih radnika koje štiti policija, sa kojom su se aktivisti, takođe, nedavno fizički sukobili.

Komentarišući ove krivične prijave, oni su zaključili da je cela situacija proizašla iz nedostataka dijaloga i fingirane otvorenosti prema građanima u pogledu rešavanja značajnih pitanja za grad.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari