Novosađanin kojem su klečali na vratu: Podneću krivične prijave, jer sam dužan prema samom sebi 1foto: 021.rs

Fotografija sa protesta koji je u četvrtak održan u Novom Sadu, na kojoj se vidi čovek koji je oboren na zemlju, okružen sa tri osobe koje ga drže, dok mu jedan od njih kleči sa kolenom na vratu, postao je jedan od najprepoznatljivijh momenata sa tog događaja.

Milorad Ljeskovac, na kojem je primenjen kontroverzni zahvat, kaže za Danas da nasilje koje je eskaliralo na protestu, a koje je osetio na svojoj koži, predstavlja način komunikacije koji nikome nije jasan.

„Očigledno da kakva god da je bila primena sile, znalo se na koga se može a na koga ne. Čini mi se da nismo shvatili na vreme finese takve komunikacije. Gledajući izjave koje su usledile nakon protesta, tačno je da nas milicija nije dirala i nije bilo primene nasilja sa njihove strane a okupljeni to nisu ni tražili, ali niko ne spominje ono što se dešavalo iza kordona“, priča.

Kako kaže, iza kordona bilo je dozvoljeno sve, vređanje, komentarisanje i provokacije, a na samom početku skupa, demonstranti nisu došli blizu zgrade Skupštine, već je obezbeđenje sa metalnim ogradama prišlo okupljenima na metar dva razdaljine.

„Ograda je došla do nas, a ne mi do ograde. Jedina ideja sa njihove strane bila je da razgovora nema. Niko, od obezbeđenja do radnika i odbornika Skupštine nije smatrao za shodno da dok nas je malo, stupi u nekakav, makar neformalan razgovor i relaksira atmosferu. Sve je bilo spremno za eskalaciju“, tvrdi Milorad Ljeskovac.

Sada, već nekoliko dana nakon incidenta, fizički se oseća dobra, ali ima dosta stvari koje nije shvatio od trenutka kada se sve dogodilo.

„Tokom koškanja sa demonstranata u jednom trenutku dobio udarac nogom u glavu. Potom počinje završni deo, opkolili su me sa svih strana. Od tog trenutka ne sećam se gotovo ničega. Jedino znam da nisam pružao nikakav fizički otpor“, prepričava kako je došlo do napada na njega.

Ljeskovac tvrdi da ne zna poimence ko su ti ljudi koji su ga napali. Svojevremeno, dok je prisustvovao sednicama Komisije za planove i prezentacijama GUP-a, kaže da je tamo prisustvovalo isto privatno obezbeđenje.

Inače je i sam pisao primedbe na, tada predlog Generalnog urbanističkog plana, a sa gradonačelnikom Milošem Vučevićem, njegovim saradnicima i predsednicom gradskog Parlamenta kominicirao je zbog pitanja zelenila i nedostatka parking mesta ispred njegove zgrade, koristeći legalne mehanizme koji su njemu kao građaninu dostupni.

Uprkos tome što je bio žrtva brutlnosti privatnog obezbeđenja, protiv njega je pokrenut predistražni postupak zbog dela nasilničkog ponašanja. Njega su, kako je rekao za Danas, priveli članovi privatnog obezbeđenja koji su bili obučeni u bele majice.

„Izveden sam ispred ulaza u skupštinu. Stavljene su mu lisice, uveden sam u atrijum gde sam dobio još dva udarca u glavu i doveden do izlaza i bačen na zid. Nemam predstavu gde su njih dvojica u belom nestala, kao i o tome kako sam i u čijoj pratnji izašao iz skupštine i došao na trotoar, gde su se nalazila kola sa policajcem, koji ujedno bio i prvo uniformisano lice koje sam video tokom hapšenja. Sećam se jedino da sam, kada sam shvatio da moram nešto da preduzmem, samo nekoliko puta glasno viknuo da se predajem“, opisuje zlostavljanje i hapšenje.

Zbog toga planira da podnese krivične prijave, jer, kako kaže „dužan je prema samom sebi“, i takav korak smatra minimumom onoga što treba da preduzme.

Trebaće mu, naglašava dugo vremena da se psihički oporavi, od onoga što je pretrpeo tokom protesta kojem je prisustvovao „ne kao aktivista, već građanin“, koji je inače otac troje dece, IT stručnjak i magistar elektrotehnike.

vice informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari