Protivnici kovid propusnica protestovali ispred stana Branislava Tiodorovića (VIDEO) 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Grupa građana Niša koja se protivi uvođenju kovid propusnica okupila se preksinoć u znak protesta ispred zgrade u kojoj, po dostupnim informacijama, stanuje član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv zarazne bolesti kovid 19 Branislav Tiodorović, koji se zalaže za pooštravanje ove i drugih epidemioloških mera.

Okupljeni su preko megafona zatražili da Tiodorović podnese ostavku u Kriznom štabu u naredna 24 časa i najavili da će, ukoliko to ne učini, večeras „u još većem broju protestvovati ispred njegovog stana“. Zviždali su u pištaljke i uzvkivali „Izađi napolje“, „Ostavka“, „Mengele“ , „Lopove“ i „Zatvor“.

– Od kog to virusa štiti kovid propusnica? Da li vakcinisani ne prenose virus, pa zato mogu slobodno da šetaju i šire epidemiju? Zašto se ne suočiš sa lekarima koji drugačije misle od tebe – pa ima u ovom gradu i zemlji još doktora nauka i profesora? Zašto ne date da se čuje drugačije mišljenje lekara nego nam samo vi prosipate pamet?- pitali su neki od demonstranata.

Tiodorović juče nije želeo da za naš list komentariše ovakav vid protesta. Policijska uprava do zaključenja ovog izdanja nije odgovorila na pitanje u vezi sa ovim okupljanjem, kao ni na pitanje da li su protivnici uvođenja kovid propusnica prijavili skupove, koje organizuju od 20. oktobra.

– Kako ovo komentarisati, osim rečju- ludilo. Ne možeš razbiti ogledalo ako ti se ne sviđa slika u njemu. Samo zadnje nedelje od posledica korona infekcije umrlo je najmanje 500 stanovnika Srbije. Saučešće tim porodicama, i ja bih zviždao od muke. Interesantno, i ove što stavljaju pavlovićevu mast u nos, kako bi se „zaštitili“ od korone, i Anu Brnabić, baš Briga za umrle. Jedino su ovde antikvakseri deo vlasti- kaže za naš list Saša Živić, profesor niškog Medicinskog fakulteta i član Saveta Ujedinjenih protiv kovida.

Tiodorović je prethodno najavio da će se ove sedmice verovatno razgovarati o pooštravanju epidemioloških mera i da će on predložiti da kovid propusnice važe duže u ugostiteljskim objektima, kao i na nekim drugim mestima.

Prema njegovoj oceni, propusnice bi trebalo da budu neophodne i za tržne centre, ali i za veća okupljanja, poput svadbi, žurki i proslava. Kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu, od njih bi trebalo da bude izuzet samo “onaj deo koji se odnosi na snabdevanje hrane, lekovima i gorivom“.

Komentarišući početak primene kovid propusnica u ugostiteljskim objektima posle 22 časa, kada je ulazak gostiju uslovljen takvim “dokumentom”, Tiodrović je kazao da je medicinski deo Kriznog štaba u startu rekao da ta mera neće biti dovoljna.

– Odmah smo rekli da ta mera neće dati efekat kakav se očekuje. Ali, ja polazim od toga da je ova mera samo početak i da ćemo verovatno morati uskoro da razgovaramo o pooštravanju mera i uvođenju kovid propusnica za duži period- rekao je on za portal Nova.rs.

Protivnici kovid propusnica, inače, danima protestvuju na centralnom Trgu kralja Milana, na kojem na kratko blokiraju saobraćaj, a potom idu u pritestne šetnje. Na protestima je od nekoliko desetina do nekoliko stotina građana.

Dveri: Ovo je kovid diktatura

Proteste protiv ovođenja kovid propusnica podržale su niške Dveri, koje su u saopštenju ocenile da ono predstavlja kršenje člana 39. Ustava Srbije koji garantuje slobodu kretanja i propisuje da ona može biti ograničena “samo zakonom”, a ne odlukama Vlade.

Njihovi predstavnici aktivno učestvuju na protestima, a jedan od njih, Miloš Uskoković, inače predsednik Saveta za preduzetništvo Dveri Niš, kaže da „niko na tim skupovima nije protiv vakcina, već protiv oduzimanja slobode kovid diktaturom“.