Protivnici kovid propusnica protestovali ispred stana Branislava Tiodorovića (VIDEO) 1Foto: FoNet/ Ognjen Stevanović

Grupa građana Niša koja se protivi uvođenju kovid propusnica okupila se preksinoć u znak protesta ispred zgrade u kojoj, po dostupnim informacijama, stanuje član republičkog Kriznog štaba za borbu protiv zarazne bolesti kovid 19 Branislav Tiodorović, koji se zalaže za pooštravanje ove i drugih epidemioloških mera.

Okupljeni su preko megafona zatražili da Tiodorović podnese ostavku u Kriznom štabu u naredna 24 časa i najavili da će, ukoliko to ne učini, večeras „u još većem broju protestvovati ispred njegovog stana“. Zviždali su u pištaljke i uzvkivali „Izađi napolje“, „Ostavka“, „Mengele“ , „Lopove“ i „Zatvor“.

– Od kog to virusa štiti kovid propusnica? Da li vakcinisani ne prenose virus, pa zato mogu slobodno da šetaju i šire epidemiju? Zašto se ne suočiš sa lekarima koji drugačije misle od tebe – pa ima u ovom gradu i zemlji još doktora nauka i profesora? Zašto ne date da se čuje drugačije mišljenje lekara nego nam samo vi prosipate pamet?- pitali su neki od demonstranata.

Tiodorović juče nije želeo da za naš list komentariše ovakav vid protesta. Policijska uprava do zaključenja ovog izdanja nije odgovorila na pitanje u vezi sa ovim okupljanjem, kao ni na pitanje da li su protivnici uvođenja kovid propusnica prijavili skupove, koje organizuju od 20. oktobra.

– Kako ovo komentarisati, osim rečju- ludilo. Ne možeš razbiti ogledalo ako ti se ne sviđa slika u njemu. Samo zadnje nedelje od posledica korona infekcije umrlo je najmanje 500 stanovnika Srbije. Saučešće tim porodicama, i ja bih zviždao od muke. Interesantno, i ove što stavljaju pavlovićevu mast u nos, kako bi se „zaštitili“ od korone, i Anu Brnabić, baš Briga za umrle. Jedino su ovde antikvakseri deo vlasti- kaže za naš list Saša Živić, profesor niškog Medicinskog fakulteta i član Saveta Ujedinjenih protiv kovida.

Tiodorović je prethodno najavio da će se ove sedmice verovatno razgovarati o pooštravanju epidemioloških mera i da će on predložiti da kovid propusnice važe duže u ugostiteljskim objektima, kao i na nekim drugim mestima.

Prema njegovoj oceni, propusnice bi trebalo da budu neophodne i za tržne centre, ali i za veća okupljanja, poput svadbi, žurki i proslava. Kako bi se epidemiološka situacija stavila pod kontrolu, od njih bi trebalo da bude izuzet samo “onaj deo koji se odnosi na snabdevanje hrane, lekovima i gorivom“.

Komentarišući početak primene kovid propusnica u ugostiteljskim objektima posle 22 časa, kada je ulazak gostiju uslovljen takvim “dokumentom”, Tiodrović je kazao da je medicinski deo Kriznog štaba u startu rekao da ta mera neće biti dovoljna.

– Odmah smo rekli da ta mera neće dati efekat kakav se očekuje. Ali, ja polazim od toga da je ova mera samo početak i da ćemo verovatno morati uskoro da razgovaramo o pooštravanju mera i uvođenju kovid propusnica za duži period- rekao je on za portal Nova.rs.

Protivnici kovid propusnica, inače, danima protestvuju na centralnom Trgu kralja Milana, na kojem na kratko blokiraju saobraćaj, a potom idu u pritestne šetnje. Na protestima je od nekoliko desetina do nekoliko stotina građana.

Dveri: Ovo je kovid diktatura

Proteste protiv ovođenja kovid propusnica podržale su niške Dveri, koje su u saopštenju ocenile da ono predstavlja kršenje člana 39. Ustava Srbije koji garantuje slobodu kretanja i propisuje da ona može biti ograničena “samo zakonom”, a ne odlukama Vlade.

Njihovi predstavnici aktivno učestvuju na protestima, a jedan od njih, Miloš Uskoković, inače predsednik Saveta za preduzetništvo Dveri Niš, kaže da „niko na tim skupovima nije protiv vakcina, već protiv oduzimanja slobode kovid diktaturom“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari