Dva policajca su ranjena juče ujutru ispred policijske stanice u Fergusonu, saopštili su zvaničnici, u toku demonstracija koje su organizovane nakon ostavke šefa policije, pošto je Ministarstvo pravde objavilo izveštaj u kojem se policija i sud kritikuju zbog rasnih predrasuda. Jedan policajac (32) je pogođen u lice, a drugi (41) u rame, rekao je Džon Belmar, šef policije okruga Sent Luis, na konferenciji za novinare, prenele su agencije. Obojica su prevezeni u bolnicu u svesnom stanju. Belmar je izjavio da su policajci zadobili „ozbiljne“ rane, ali da ne zna detalje. „Iskreno, ne znam ko je pucao“, rekao je Belmar i dodao da se „pretpostavlja“ na osnovu toga gde su pripadnici snaga reda stajali i putanje metaka da je „direktno pucano u policajce“.

Do pucnjave je došlo malo nakon ponoći, kada su se demonstranti okupili pošto je u sredu šef policije Fergusona Tomas Džekson podneo ostavku. Pre pucnjave deo demonstranata je skandiranjem izrazio nezadovoljstvo zbog ostavki Džeksona i gradskog menadžera Džona Šoa ranije ove nedelje.

Slične demonstracije, ali mnogo većih razmera, potresle su Ferguson nakon što je policajac Daren Vilson prošlog leta ubio 18-godišnjeg crnca Majkla Brauna. Kada je velika porota u novembru oslobodila krivice Vilsona, koji je inače belac, došlo je do novih protesta, koje su pratili neredi i pljačke. Međutim, u sredu je prvi put pogođen policajac.

Prema rečima očevidaca, protesti ispred policijske stanice uglavnom su bili mirni sve dok se nisu začuli pucnji. „Videla sam da je jedan policajac pao, nakon čega je jedan deo njegovih kolega potegao oružje, dok su drugi odvlačili ranjenog. Odjednom su svi počeli da trče ili da se bacaju na zemlju“, rekla je jedna od učesnica protesta.

Prema rečima Belmara, pucnji su došli iz pravca zgrade policijske stanice. Nakon pucnjave naoružani policajci su u blindiranim vozilima kružili oko stanice, a petnaestak policijskih automobila je blokiralo ulicu. Džekson je šesti službenik koji je dao ostavku ili dobio otkaz otkad je Ministarstvo pravde prošle nedelje objavilo izveštaj u kojem je navelo da neće podići optužnicu protiv Vilsona za ubistvo Brauna, jer nije bilo dokaza da je policajac lagao tokom svedočenja u kojem je rekao da je bio uplašen za svoj život. Ministarstvo je istog dana objavilo još jedan izveštaj u kojem tvrdi da je sudski sistem motivisan profitom i da su u policiji široko rasprostranjene rasne predrasude.

Gradonačelnik Fergusona Džejms Nouls je saopštio u sredu da je grad postigao sporazum s Džeksonom prema kojem će Džeksonu biti plaćena godišnja zarada, koja iznosi gotovo 96.000 dolara, kao i socijalno osiguranje. Džeksonova ostavka stupa na snagu 19. marta, kada će vršilac dužnosti šefa policije biti pukovnik-poručnik Al Ajkof.

Džekson je prethodno odbijao zahteve demonstranata i pojedinih zvaničnika Misurija da se povuče s funkcije zbog načina na koji je vođena istraga u vezi s Braunovim ubistvom i višenedeljnih protesta koji su nakon ubistva usledili. On je kritikovan od samog početka i zbog agresivne reakcije policije na proteste i zbog toga što policija nije redovno obaveštavala javnost o toku istrage. Nouls je rekao da se Džekson povukao nakon „dosta preispitivanja“ kako zajednica može da se izleči od rasnih nereda koji traju od ubistva crnog mladića prošlog leta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari