Predsednik Foruma beogradskih gimnazija: Radna subota je samo kap koja je prelila čašu 1Izvor: N1

Forum beogradskih gimnazija (FBG) uputio je danas Ministarstvu prosvete odluku o sutrašnjem jednodnevnom štrajku upozorenja, koja je doneta nakon što je načelnik Školske uprave Beograd Dragan Filipović u viber poruci obavestio direktore srednjih škola da sutra, za kada je planirana radna subota, časovi traju po 45 minuta.

Predsednik FBG Aleksandar Markov kaže za naš portal da ga niko iz Ministarstva prosvete danas nije zvao, ali da je dobio saznanja da je od direktora škola traženo da dostave podatke koliko će škola biti u štrajku sutra i na koji način nameravaju da organizuju rad.

Markov kaže i da su, prema njegovim nezvaničnim saznanjima, neki direktori tražili od nastavnika da se pismeno izjasne ukoliko odbijaju da učestvuju u daljoj realizaciji državne mature, što je odluka koju je takođe doneo FBG.

– Naš zahtev je da hitno otpočne dijalog sa Ministarstvom o statusu nastavnika u procesu implementacije državne mature. Ministarstvo ima rok do 19. aprila da nas pozove na razgovor – kaže Markov za Danas.

Verujemo da znate da nemate razumevanje javnosti ako posle svih onlajn časova, raspusta i produžetaka raspusta sada proglašavate štrajk zbog radne subote.

– Ako javnost tako razume našu odluku da stupimo u štrajk, onda ili se prosvetni sindikati nisu dovoljno potrudili da objasne razloge nezadovoljstva ili javnost ne želi da razume prosvetne radnike polazeći od čuvene mantre da radimo tri školska časa dnevno. Zapravo, radna subota je bila samo kap koja je prelila čašu nezadovoljstva. Kada je reč o gimnazijskim nastavnicima, postoji ogromno nezadovoljstvo tretmanom u procesu implementacije državne mature i štrajk upozorenja koji je najavljen je samo prvi korak. Kada je reč o radnoj suboti ona je samo paradigma odnosa nadležnih prema prosvetnim radnicima. Radna subota je kalendarom bila planirana za 2. april, da bi nekoliko dana pre toga jednostavno odlučili da se radna subota pomera za 9. april. Nakon toga, škole su pristupile organizaciji rada 9. aprila, obavestile učenike i nastavno osoblje o dužini trajanja časa, da bismo 6. aprila u večernjim satima bili obavešteni da časovi traju 45 minuta. Dakle, iz navedenog se može zaključiti da nastavnici nemaju pravo da planiraju svoje aktivnosti jer moraju biti na raspolaganju u svakom trenutku. Nemam utisak da nas javnost ne podržava. Ukoliko je tako, pozivam roditelje da u subotu masovno pošalju decu u škole i da demantuju naše tvrdnje.

U Zakonu o srednjem obrazovanju piše da čas traje 45 minuta. Po kom osnovu Forum traži da bude 35 minuta?

– Opšte je poznata stvar da časovi traju 45 minuta. Ipak, direktori imaju diskreciono pravo da u specifičnim okolnostima skrate trajanje časa na 35 minuta. U praksi se često dešavalo da direktori donesu odluku da određenog dana skrate nastavu iz najrazličitijih razloga, od ozbiljnijih kao što je nestanak vode ili električne energije, preko banalnih u danima proslave Osmog marta, poslednjeg dana u prvom polugodištu, na kraju školske godine i slično. Imam utisak da celokupna javnost iznenada pravi naivna, kao da je ovo prva radna subota u kojoj bi časovi trajali skraćeno, a zapravo kolege koje rade i duže od 30 godina su saglasne da je ovo prva radna subota koja će trajati 45 minuta. Dakle, u skladu sa autonomijom ustanove, direktor ima diskreciono pravo da skrati trajanje časa na 35 minuta u specifičnim okolnostima, a subota je specifična zbog činjenica da dve trećine, a često i više učenika ne dođe tog dana u školu.

S druge strane se postavlja pitanje kako Ministarstvo prosvete dozvoljava osnovnim školama da samostalno odluče o načinu organizacije nastave kada imaju radne subote. Recimo, jedna beogradska osmoletka je prošle nedelje imala onlajn nastavu, čak ne u realnom vremenu, već su nastavnici samo postavili materijale, a sada se traži da srednje škole imaju časove po 45 minuta.

– Često imam utisak da se odluke o načinu rada donose u skladu sa tim kakvog se raspoloženja neko od nadležnih probudio tog jutra. Ne znam kako bih drugačije komentarisao činjenicu da se naredba o trajanju časa od 45 minuta nije odnosila na dosadašnje radne subote, da se ne odnosi na druge školske uprave već samo na beogradsku. Dakle, potpuno odsustvo sistemskog rešenja. Tako je i sa dozvolom da pojedine škole imaju onlajn nastavu.

Očito je da važe dvostruki aršini kada je u pitanju nadoknada časova i kada je radna subota redovno planirana školskim kalendarom. Ima li smisla da postoji takva razlika?

– Nema nikakve veze, isti princip treba da se primenjuje na sve. Subota, 9. april, koja sve više dobija status kultne radne subote, u vezi je sa kalendarom i planirana je na početku školske godine. Pored ove radne subote potrebno je nadoknaditi još pet dana. Tri dana će biti nadoknađeno tako što je školska godina produžena za ta tri dana, dok će preostala dva biti nadoknađena radnim subotama ili u toku nedelje dodatnim časovima koji će biti ubačeni u raspored. U skladu sa autonomijom, ustanove će moći same da donesu odluku o tome.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari