Američki federalni sudija odbio je tužbu koju je protiv dvojice bivših sekretara za odbranu SAD Donalda Ramsfelda i Roberta Gejtsa podnelo 28 pripadnika vojnog personala – žrtava seksualnog nasilja.

U tužbi, podnetoj ove godine pred sudom u gradu Aleksandrija, navodi se da su Ramsfeld i Gejts pothranjivali kulturu koja je omogućavala silovateljima da nekažnjeno deluju, a sa druge strane su kažnjavane žrtve seksualnih napada zbog prijavljivanja napadača.

Međutim, federalni sudija Lajam O’Grejdi odlučio je da pravosuđe ne treba da ulazi u materiju vojne discipline i odbacio tužbu, iako je u obrazloženju ocenio da su tvrdnje žrtava uznemirujuće.

Među podnosiocima tužbe je jedna vojna rezervistkinja koja tvrdi da su je dvojica kolega silovala u Iraku, i da su je pri tom snimali. Ona kaže da je prijavila napad kod komandanta, ali optužnice nisu podignute pošto je njen pretpostavljeni smatrao da se ona ne ponaša kao žrtva silovanja.

Narednik Rebeka Havrila, koja je takođe podnosilac tužbe, a pristala je da joj se ime objavi, silovana je dok je bila na službi u Avganistanu, a kolega napadač ju je pri tom fotografisao. Kada je zatražila savet od vojnog sveštenika, on joj je rekao da je silovanje sasvim sigurno bilo božja volja. Pentagonove statistike pokazuju da je u fiskalnoj 2010. godini bilo više od 3.000 seksualnih napada, ali je sudski postupak pokrenut samo u 529 slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari