Rasprava na Visokom savetu tužilaštva: Ko tužioce "vuče za rukav" i zašto neće u odeljenje za viskotehnološki kriminal? 1FOTO: Screenshot-Youtube/VST

Devetu redovnu sednicu Visokog saveta tužiaštva obeležila je rasprava predsednika veća Branka Stamenkovića i člana Predraga Milovanovića o testu koji su kandidati za Više tužilaštvo u Beogradu morali da polažu.

Rasprava je pokrenuta na zahtev Milovanovića koji je smatrao da je uvođenjem testa o poznavanju informatičkih tehnologija povređen zakon koji takav test eksplicitno ne predviđa.

Milovanović je naglasio da zakon kaže da će poznavanje ove materije biti prednost za kandidata, ali da se nigde ne navodi da će ta znanja biti merena testom. To “popunjavanje pravne praznine”, dodao je Milovanović, nema utemeljenje ni u jednoj zakonskoj odredbi, te otvara mogućnost da kandidati ospore izbor pred Ustavnim sudom.

Milovanoviću je odgovorio Branko Stamenković, koji osim što je predsednik VST-a, istovremeno je i šef u Posebnom tužilaštvu za visokotehnološki kriminal.

On je istakao da je začuđen pokretanjem ovog pitanja, i time što mora da obrazlaže postojanje testa koje treba da utvrdi nečije poznavanje materije.

– Potrebno je nekako utvrditi nivo posebnih znanja koje predviđa zakon. Rezultati testa neće uticati na rangiranje kandidata za izbor u Više tužilaštvo u Beogradu, već služe samo kao orijentir prilikom odabira koji tužioci će biti prosleđeni u Posebno tužilaštvo za VTK. Naša namera je najbolja moguća, kazao je Stamenković napominjući da je većina kandidata “na njegovu veliku žalost” postigla jako loše rezultate na testu.

Rasprava na Visokom savetu tužilaštva: Ko tužioce "vuče za rukav" i zašto neće u odeljenje za viskotehnološki kriminal? 2
foto (BETAPHOTO/LILIT ANDRIĆ/DS)

Stamenković je podsetio da je Posebno tužilaštvo za VKT samo u prošloj godini imalo šest hiljada novih predmeta, te da taj obim posla radi pet tužilaca i šest saradnika.

– Trinaest godina unazad mi vučemo ljude za rukav da dođu u visokotehnološki kriminal, ali nisu hteli jer znaju koliko ih posla čeka. A test je služio samo kako bismo uočili posvećene kandidate, naveo je Stamenković.

Replicirao mu je Milovanović konstatacijom da je “put do pakla popločan najboljim namerama”.

– Čak i kada se ljudi prijavljuju za posao u firmi, pa od HR-a dobiju informacije o tome kako će izgledati razgovor i koje će sve oblasti pokriti eventualni test. Mi smo pravnici i sve mora da bude definisano, a za ovaj test ne postoji pravni osnov, naglasio je Milovanović.

Stamenković je istakao da takav stav “u najmanju ruku nije fer” u situaciji u kojoj prvi put treba da budu izabrani tužioci koji će postupati u Posebnom odeljenju za visokotehnološki kriminal.

Zamenik predsednika VST-a, Miroslav Đorđević je podržao Stamenkovića, ističući da je njemu logično i neophodno da se zbog prirode materije traži provera znanja, te da je on pri stavu da je pravni osnov nedvosmislen.

Na ovo je Milovanović odgovorio da je Stamenković organizovanjem testa postao zakonodavac.

Ako su cilj testa bile smernice za raspoređivanje u tužilaštvo za VTK, dodao je Milovanović, onda je takav test mogao da bude sproveden nakon izbora tužilaca Višeg tužilaštva u Beogradu.

Pored izbornih članova, na sednici su prisustvovale i vrhovna javna tužiteljka Zagorka Dolovac, ali i ministarka pravde Maja Popović. Njih dve, međutim, nisu uzimale reč.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari