branko stamenković foto medija centarfoto medija centar

Predsednik Visokog saveta tužilaštva (VST) Branko Stramenković izjavio je da „se ne slaže da je srpsko javno tužilaštvo „u bilo kakvoj komi“ ili da je iz nje izašlo, još manje da je ‘sovjetska prokuratura’, odgovarajući tako na nedavnu kritiku tužica Vrhovnog javnog tužilaštva Gorana Ilića.

Stamenković je za list Politika rekao da u tužilaštvu stvari nisu idealne i da grešaka ima, ali da za njihovo ispravljanje postoje mehanizmi.

„Ipak, žao mi je što su mnogim slučajevima oči uprte u javno tužilaštvo kao u neku nadljudsku silu koja treba da reši sve probleme, pri tome zaboravljajući da je taj problem trebalo rešiti na drugačiji način i od strane drugih profesionalaca ili samog društva“, rekao je Stemenković.

Stamenković, koji je i predsednik posebnog tužilaštva za visokotehološki kriminal, rekao je na pitanje o nedavnoj sednici VST, kada su birani tužioci, da je postupak sproveden na način koji je „u duhu ustavnih i zakonskih promena“.

„Netačno je da su spovedene radnje u suprotnostima sa novim zakonom, naprotiv. Mislim da je nedopustivo da se činjenice izvrću i da pojedinci praktično vode kampanju protiv Saveta i njegovih članova. Čini mi se da se to ne radi, kako se predstavlja, zbog opštih, već naprotv zbog partikularnih interesa“, rekao je Stamenković.

Tužilac Ilić, nekadašni predsednik Udruženja tužilaca, ocenio je za isti list pre nekoliko dana, da se može reći da je i nedavna „pobuna“ u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu dokaz da su izmene Ustava i zakona „probudile tužilaštvo iz kome“.

Međutim, kako je naveo, „prve vesti o radu VST govore da nema osnova ni za taj oprezni optimizam“, i da je utisak da je sve isto kao i pre ustavnih i zakonskih izmena, da se u VST odluke donose dirigovano umesto da budu plod debate i sučeljavanja različitih mišljenja.

„Posebno sam bio iznenađen odlukom Saveta da nastavi započeti proces izbora glavnih javnih tužilaca ‘potpuno ignorišući nove propise i duh ustavnih promena’, kako je navedeno u saopštenju Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji“, naveo je Ilić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari