Transnafta, javno preduzeće za transport nafte naftovodima i transport derivata nafte produktovodima, potpisala je juče Deklaraciju o poštovanju principa osnaživanja žena, priključivši se više od 400 kompanija u svetu u nastojanju da poboljšaju položaj žena na tržištu rada.


Naime, deklaraciju, koja je svečano promovisana na konferenciji kojoj je prisustvovao i predsednik Srbije Boris Tadić početkom marta, u ime JP Transnafta potpisao je generalni direktor Srđan Mihajlović.

On je istakao da ovo preduzeće izražava snažnu podršku unapređivanju ravnopravnosti među polovima i stoga podržava odredbe Principa osnaživanja žena.

– Ravnopravnost znači uspešno poslovanje. Javno preduzeće Transnafta smatra da potpuno učešće žena u kompanijama i široj zajednici ima poslovnu logiku i sada i u budućnosti, naglasio je Mihajlović.

Snežana Lakićević Stojačić, državna sekretarka Ministarstva rada i socijalne politike, istakla je da žene u Srbiji čine 52 odsto stanovništva, kao i da u našoj zemlji ima veći broj visokoobrazovanih žena nego muškaraca.

– Ukoliko želimo da nastavimo putem evropskih integracija i ukoliko želimo da nastavimo usvajanje standarda Evropske unije, ne zbog Evropske unije kao sebe same, nego zbog boljeg života građana, neophodno je iskoristiti resurse koje imamo, a dokazano je iz ovih podataka da žene jesu ozbiljan resurs, naglasila je Lakićević Stojačić. Ona je dodala da će nakon parlamentarnih izbora, koji će biti održani u maju ove godine, u skupštini biti 33,3 odsto žena, što je skoro deset odsto više nego u ranijim sazivima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari