Teško je proceniti kada će se završiti kriza u Ukrajini, ali mislim da će posle 9. maja, odnosno Dana pobede, ta kriza ići ka svome razrešenju. Naime, Zapad je konačno došao do uverenja da ukrajinska kriza može da se reši na miran način, a predsednik Vladimir Putin će imati susrete sa rukovodiocima OEBS-a.

Ipak, ukoliko se kriza nastavi i poveća se broj žrtava, Rusija neće isključiti mogućnost korišćenja drugih sredstava – ekonomskih, vojnih, infromacionih, energetskih… – kaže u razgovoru za Danas Jelena Georgijevna Ponomarjova, doktorka političkih nauka i profesorka na Katedri za uporednu politikologiju Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO).

„Mi, Rusi, odavno govorimo da živimo u uslovima Hladnog rata. Ali, na terenu Ukrajine je došlo do njegovog zaoštravanja“, ističe Ponomarjova. Međutim, kako ukazuje, Zapad ne predstavljaju samo Barak Obama i Angela Merkel. „Različiti politički i ekonomski krugovi na Zapadu u mnogo čemu podržavaju Rusiju. Da ne govorimo o intelektualcima koji otvoreno kritikuju zapadne političare. Postoji zvaničan, ali i društveni nivo. Rusija pokušava da koristi razne načine kako bi predstavila svoje viđenje situacije u Ukrajini, ali i svoje politike zapadnim društvima. Kada ta društva dođu do objektivnijih informacija, moći će da utiču na zapadne političare“, navodi Ponomarjova.

Da li će sankcije zapadnih zemalja pogoditi Rusiju? Ako hoće, u kolikoj meri?

– Naravno da hoće, ali Rusija je velika zemlja sa puno resursa i spremna je da istrpi sankcije. Ako je SR Jugoslavija ili mala Srbija mogla tolike godine da preživi u potpunoj izolaciji i sankcijama, nema potrebe onda govoriti o Rusiji. Imamo vaše iskustvo, pa ćemo se boriti.

Kada već spominjete Srbiju, kako vidite odnos Beograda i Moskve? Posebno ako se ima u vidu da Srbija nije među zemljama koje su uvele sankcije Rusiji.

– Mi računamo na to da će Srbi i dalje biti naši saveznici. Ali, razumemo da promene u Vladi Srbije mogu dovesti do promene srpske pozicije. Ono što sa sigurnošću mogu da kažem jeste to da u ruskim vlastima više niko nema iluzije o političkoj situaciji u Srbiji. Ako nam se do juče činilo da su svi Srbi u potpunosti rusofili, sada razumemo da vlast može da ima jedne, a društvo druge interese. Shvatamo da se Srbija nalazi između dva geopolitička vektora, Zapada i Rusije, te smatram da vlada u Beogradu ne treba da tu pravi izbor, već da nađe svoje mesto i sa jednima i sa drugima.

Odnosi Rusije sa Podgoricom su se pogoršali. Crna Gora je jedna od zemalja koje su uvele sankcije Rusiji. Šta se dešava?

– Odnosi Crne Gore i Rusije sankcijama neće biti rešeni. Iracionalno i racionalno nam je veoma teško da prihvatimo odluku Podgorice. Nama je to posebno bolno. Ali savršeno nam je jasno da sadašnje rukovodstvo u Podgorici ne razume dobro interese svog društva. Oni rešavaju sopstvene interese. Međutim, ti ljudi su epizodisti.

Koliko je Balkan bitan za Rusiju?

– Balkan je kao i uvek važan region za Rusiju. Moram priznati da složene i detaljne strategije ruske vlade još nisu razrađene, na primer u informacionoj sferi, ali saradnja u određenim pravcima, poput energetike, privrede, železnice, naravno da postoji.

Da li Vlada Rusije ima u planu da razradi te strategije?

– Mislim da ima. Sam naš dolazak u Beograd, otvaranje drugog po redu naučno-obrazovnog međunarodnog programa Balkanski dijalog Fonda Gorčakov, koji se poklopio sa posetom predsednika ruske Dume Sergeja Jevgenjeviča Nariškina Srbiji, koji je imao susrete sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i drugim zvaničnicima… Sve su to koraci u tom smeru.

Dan pobede

Da li mislite da su ratovi na Balkanu završeni i da ovaj region može da živi u miru?

– Naravno da se nadam da su svi ratovi na Balkanu završeni i da se nikada više neće ponoviti, ali ne treba da zaboravimo greške koje smo napravili, i Rusija i balkanske zemlje. Postoje problemi koji nisu rešeni i koje treba rešavati. Zato moramo da se naoružamo snagom, strpljenjem, i da poželimo jedni drugima pobede i nove horizonte. U tom smislu, želim da čestitam svim građanima Srbije Dan pobede, jer ne treba da zaboravimo da smo se zajedno borili protiv fašizma i pobedili, kao ni da dozvolimo povampirenje takvih ideologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari