indeksiVanvremena, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Grupa Indeksi je svoj prvi LP album istoimenog naziva objavila pre tačno 50 godina i tim povodom stiže reizdanje povodom ovog jubileja.

Indeksi su oduvek računali na singlove kao najjače oružje, pa je njihov prvi LP iz 1974. godine, poznat po ljubičastim omotima, zapravo bio kompilacija najuspešnijih uspešnih singlova, piše Večernji list.

Taj vinil „Indeksi” sada se pojavio kao reizdanje Croatia Recordsa, na kojem su tadašnjoj listi pesama dodane još dve pesme.

U periodu između 1971. i 1973. godine Indeksi su za Jugoton objavili ukupno pet singl ploča koje su uključivale neke od njihovih najuspešnijih pesama „Plima“, „Sve ove godine“, „Balada“, „Da sam ja netko“, „ Svet u kome živim“ i „Sanjam“.

Reizdanje ove ploče, objavljene na pedesetogodišnjicu originalnog albuma, donosi još dve pesme koje tada nisu bile uvrštene – „Predaj se srce” i „Povratak Džeka Trboseka i ostalog zla”, što čini kompilaciju kompletnijom i zanimljivijom.

Kao i kod mnogih drugih vinilnih reizdanja Croatia Recordsa, ploču je u londonskom studiju Abbey Road „prerezao“ Šon Megi, dobitnik Gremi nagrade za „Mono Box Set“ Bitlsa, koji je radio i na vinil boks setu Bijelog dugmeta pre deset godina.

Ukratko, što se Indeksa tiče, čini se da je singl ploča bila i ostala najprikladniji format nosača zvuka, nedostižan na ambicioznijim (i pretencioznijim) albumskim projektima poput „Modre reke“, njihovog jedinog studijskog albuma u ​​karijeri.

Indeksi su bili najatraktivniji na uspešnim singlovima, što pokazuje i ova kompilacija bez praznog hoda.

Tadašnji izvođački maniri Davorina Popovića i Slobodana Bode Kovačevića našli su se u gotovo svim estradnim pokušajima od Sarajeva od Bijelog Dugmeta pa nadalje.

Međutim, uprkos instrumentalnom umeću i kompozicionom trudu, Indeksi nikada nisu uspeli da naprave koherentan LP, pa se petostruko vinilno izdanje-kompilacija s početka osamdesetih može uzeti i kao ključni diskografski dokument njihove karijere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari