Redakciji BIRN-a nagrada "Stanislav Staša Marinković" 1

Nagrada “Stanislav Staša Marinković” za 2023. godinu pripala je redakciji BIRN-a, Balkanske istraživačke mreže Srbije, jednoglasno je odlučio žiri u sastavu: Tamara Skrozza (prošlogodišnja dobitnica), Dragana Marinković (supruga Staše Marinkovića), Dušan Petričić, karikaturista, Aleksandra Krstić, profesorka na Odeljenju za novinarstvo i komunikologiju Fakulteta političkih nauka, Safeta Biševac, Zoran Pavić (predstavnici redakcije Danasa) i Dragoljub Petrović (predsednik žirija). Dnevni list Danas nagradu “Stanislav Staša Marinković“ tradicionalno dodeljuje povodom Dana lista, 9. juna.

Ovo je tek drugi put da nagradu, koju se dodeljuje od 2000. godine, dobije cela redakcija. Pre tri godine, to je bila Televizija N1. Nagrada “Stanislav Staša Marinković “ dodeljuje se za novinarsku hrabrost i posebne domete u istraživačkom i analitičkom novinarstvu.

Žiri je ocenio da je redakcija BIRN-a zaslužila ovo priznanje, jer je tokom proteklih 12 meseci pokrenula brojne teme i otkrila više afera, čime je potvrdila status jednog od najuticajnih istraživačkih medija u Srbiji.

“Priču o izdašnoj finansijskoj pomoći koju je Ministarstvo za brigu o porodici pružilo fantomskim udruženjima građana, radili su Aleksandar Đorđević i Dragan Gmizić. Radmilo Marković bavio se brojnim temama, a verovatno je najpoznatije njegovo istraživanje o spornom ozakonjenju skoro pola miliona kvadrata u Beogradu. O vili Aleksandra Šapića u Trstu, pisali su Jelena Veljković i Aleksandar Đorđević, a Jelena Zorić autorka je priče o tenderu koji je gradonačelnikov šef kabineta navodno nudio Kentkartu. Iako je prepoznat kao portal koji se bavi visokom korupcijom i temom – gde idu naši novci, BIRN ne zaboravlja ni „obične ljude“, pa se bavi i sumnjivim hapšenjem četvoro Srba sa severa Kosova, od kojih su neki bivši policajci, koje je MUP Srbije optužio za pozivanje na rušenje ustavnog poretka i nasilje nad sunarodnicima” – naveo je žiri.

Žiri je ocenio da su to tek neki od brojnih BIRN-ovih tekstova u poslednjih 12 meseci, a kada ima toliko ozbiljnih tema i novinara, teško je opredeliti se za jednog.

Redakciji BIRN-a nagrada "Stanislav Staša Marinković" 2
foto Vladimir Maričić Danas

– Redakcija BIRNA-a je, predvođena Draganom Žarković Obradović, godinama posvećena razvoju inovativnog načina izveštavanja, relevantnih medijskih istraživanja, kao i mladih kadrova koji tek ulaze u svet novinarstva, zato je žiri odlučio da nagrada pripadne celoj redakciji – navodi se u saopštenju.

Konkurencija je bila oštra, jer su se u najužem izboru našli Filip Švarm (Vreme), Snežana Čongradin (Danas), Vuk Cvijić (NIN). Među predloženima za nagradu bili su i Biljana Stepanović (Nova ekonomija), Vladimir Kostić (CINS) i Branko Žujović (Subotica.info).

Nagrada koja se sastoji iz povelje i novčanog iznosa biće uručena 9. juna, na Dan lista Danas.

Od 2000. godine laureati su bili:

2000. Miroslav Filipović

2001. Petar Luković i Radoman Irić

2002. Mihal Ramač

2003. Miloš Vasić i Dejan Anastasijević

2004. Predrag Koraksić Koraks

2005. Vukašin Obradović

2006. Jugoslav Ćosić

2007. Dimitrije Boarov

2008. Dragan Bujošević

2009. Ruža Ćirković

2010. Svetislav Basara

2011. Dragoljub Petrović

2012. Ljubica Gojgić

2013. Viktor Ivančić

2014. Muharem Bazdulj

2015. Zoran Kesić

2016. Aleksej Kišjuhas

2017. Dušan Petričić

2018. Željko Bodrožić i Predrag Blagojević

2019. Tatjana Lazarević i Slobodan Georgiev

2020. Redakcija Televizije N1

2021. Jelena Obućina

2022. Tamara Skrozza

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari