„Imam samo jednu poruku za predsednika opštine Markova, njegovog savetnika Blažića, zamenika predsednika Vukmiricu, predsednicu Skupštine Majkićevu, članicu OV za kulturu Hrnjakovu i v.d. direktora KCK Mandićevu: MARŠ U P. M., BANDO FAŠISTIČKA! Ili, na srpskom: MARŠ U P. M. BANDO POKVARENA“, poručio je Srđan Tešin kada mu je ponuđeno da sa direktorske zauzme domarsku poziciju u kikindskom Kulturnom centru.

Osim položaja, smanjen mu je i budžet, na najniži koeficijent namenjen ustanovi kulture.

Dva puta zaredom, noću tokom vikenda, auto mu je obijen, a unutra su ubačene petarde. Tešin kaže da sumnja da je u pitanju slučajnost.

Kao nestranačka ličnost, izabran je 2009. za direktora centra i bio tu do 2013, a razrešen je dužnosti pre isteka mandata, kada je vlast u Kikindi prilagođena republičkom modelu vlasti.

S druge strane, kikindski gradski oci kažu da je Tešin recidiv prošle, DS-ovske vlasti, a da je smenjen jer, prema važećim zakonima, rukovodilac u javnom sektoru mora da ima fakultetsku diplomu, koju Tešin nema. Uz to, Pavle Mirkov, predsednik opštine Kikinda, napominje da je Tešin na mesto direktora dospeo samo kao kadar DS, a ne kao istaknuti književnik. Najavljuje i proveru poslovanja KC u prethodnom periodu.

Tešinova naslednica na funkciji direktora Danijela Mandić dodaje da nije tačno da mu je ponuđeno da bude domar, nego referent za tehničke poslove i poslove održavanja. Dejan Ristić, državni sekretar u Ministarstvu kulture, razgovarao je sa predstavnicima opštine i Tešinom i istakao da su se sagovornici usaglasili da „u okviru zakona može da se nađe rešenje kako se integritet odličnog pisca kakav je Tešin ne bi urušavao“. Srpski PEN centar izrazio je ogorčenje zbog toga što se Tešinu dešava, a oglasilo se i rukovodstvo DS sa zahtevom da se smenjeni direktor kulturne ustanove i nagrađivani pisac zaštiti od zastrašivanja i političkog progona.

Srđan Tešin je dobitnik književne nagrade „Borislav Pekić“ iz 2004, kao i nagrade Društva književnika Vojvodine, iz 2010. Njegova dela prevođena su na engleski, nemački, francuski, češki, albanski, poljski, mađarski, makedonski i slovenački.

Rođen je 1971. u Mokrinu. Objavio devet knjiga. Urednik je književnog časopisa Severni bunker i onlajn magazina Plastelin. Inicijator je nagrade „Đura Đukanov“. Oženjen je i otac je dvoje dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari