Bullet for a Badmanfoto: Pop Depresija Promo

Pet ljudi, desetak instrumenata, milion ideja, soul, fank, džez, afrobit, Balkan i Srbija i Prvi svetski rat – sve su to odrednice koje definišu šest kompozicija na novom albumu grupe Bullet for a Badman.

Beogradski kolektiv Bullet for a Badman predstavlja još jedan bitan muzički bedeker u uzbudljivom i neuhvatljivom putovanju benda kroz prostor i vreme. Album pod nazivom “Vol. 3” dostupan je na svim digitalnim platformama, kao i na bandcamp-u i YouTube-u.

Bullet for a Badman je bend koji je tokom godina razvio svoj karakterističan zvuk koji spaja soul, džez, fank i afrobit u jedinstvene muzičke kompozicije. Iza sebe imaju dva izdanja pod starim imenom Metak za zlikovca (“Live at Underground Studio” i “Lagos Express”), a u ovoj inkarnaciji objavili su EP “Mediterranean Leaves” (2018) i album “Busola” (2019).

Bullet for a Badman su Ivan Simić (gitara i tenor saksofon), Milan Simić (bas), Dušan Petrović (bariton saksofon i flauta), Petar Milanović (bubanj i trombon) i Konstantin Sotirovski (truba i flugelhorna). Ova ekipa neumorno nastupa već godinama po klubovima, koncertnim dvoranama i festivalima i hipnotiše ritmom, energijom i emocijama.

Ivan Simić u svojoj glavi čuje “kosmički bugi” i svaki ulazak u studio njega i ekipe znači da je jedna zbirka neverovatnih priča spremna da se zabeleži i ode u svet. Ovog puta glavna inspiracija bila je Srbija i Prvi svetski rat, a bend je pesme samostalno snimio, miksovao i “zapakovao” u album. Mastering je uradio Milovan Bošković u Gruvlendu.

“Producenta u pravom smislu te reči nije bilo. Snimali smo u studiju u kojem vežbamo, tako što je Petar ozvučio trio bas-bubanj-gitara i povremeno ustajao sa bubnjarske stolice da pritisne REC. To se desilo dan pre nego sto je Milan otišao na brod pa je početak snimanja uhvaćen baš u ključnom trenutku. Kasnije smo dosnimavali duvače i ponovili gitare. Ideja je bila da sve što možemo uradimo “sami”, tako da smo nas petorica odsvirali više od 10 instrumenata, Pera je radio miks, a ja sam dizajnirao omot“.

„Muzika je kao i do sada dolazila od mene, ali posto to nije striktno uvek ima promena. Pera ima gruvove koji su mnogo bliski mojim idejama šta bih voleo da se svira. Dule često menja način fraziranja kako bi duvači dobili neki interesantniji izraz, tako da je sve živo i utiče jedno na drugo. Neke kompozicije su spontano dobijale nazive vezane za Srbiju u Prvom svetskom ratu jer je i sama muzika pomalo dramatična, svirana u molskim skalama. Naravno, ništa nije slučajno, to je tema o kojoj se razgovaralo pa je i energija preneta na muziciranje. Album smo zaokružili na 6 stvari, to je bilo ono sto smo ovog puta izdvojili kao bitno”, objašnjava rad na albumu lider benda Ivan Simić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari