Na Dan grada Kragujevca uručene Đurđevdanske nagrade 1Foto FoNet Branko Vučković

U Kragujevcu su danas, povodom Dana grada, uručene Đurđevdanske nagrade pojedincima, kompanijama i institucijama za dostignuća u prethodnoj godini.

Na svečanoj sednici u zdanju Stare skupštine, priznanje u oblasti umetnosti uručeno je Predragu Iliću i Sanji Živković za monografiju „Knez Mihailo kroz umetnost i arhiv“ i Zoranu Ignjatoviću za realizaciju tri samostalne i šest kolektivnih izložbi u 2023. godini.

U oblasti medicine Đurđevdanska nagrada je dodeljena profesoru doktoru Milovanu Matoviću, a u oblasti novinarstva Miodragu Stojiloviću za knjigu „Kragujevac otvoreni grad koji se voli“.

Laureat u oblasti obrazovanja je Marina Petrović Jilih za doprinos poboljšanju kvaliteta institucionalizovane nastave na nemačkom jeziku i književnosti dok je u oblasti privrede Đurđevdansku nagradu dobila kompanija „LionEight“ za doprinos i podršku privrednom i ekonomskom razvoju grada u 2023. godini.

Nagradu u oblasti humanitarnog rada dobili su Ivan Glišović, Vladica Momčilović, Goran Ćiraković, Miloš Ilić, Predrag Đokić, Aleksandar Simović, Miloš Drobnjak i Saša Bečanović za učešće u spašavanju ugroženih lica posle zemljotresa u Turskoj 2023. godine.

Plakete Sveti Đorđe dodeljene su fudbalskom klubu Radnički 1923 i treneru tog kluba Feđi Dudiću.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je na svečanoj sednici rekao da je Đurđevdan pored Sretenja i 21. oktobra, jedan od tri stuba grada i njegovog identiteta.

Dašić je kazao da se Kragujevac nalazi u novom investicionom ciklusu u okviru plana „Srbija 2027 – Skok u budućnost“ i da su od 17,8 milijardi evra za projekte širom Srbije, za Kragujevac opredeljene „čak 1,2 milijarde“.

„Jedan od najvažnijih projekata je izgradnja Severne obilaznice, u toku su radovi na prvih pet kilometra od ukupno 22. Među projektima, čiju će realizaciju u naredne četiri godine podržati država, su izgradnja i rekonstrukcija Univerzitetskog kliničkog centra, nova industrijska zona Cvetojevac, železnička pruga Sobovica-Lužnice, brza saobraćajnica Kragujevac-Mrčajevci, stadion Čika Dača, zgrada Filološko-umetničkog fakulteta“, rekao je gradonaćelnik.

Najavio je da će do Dana grada naredne godine biti završen objekat Centra izvrsnosti sa bankom matičnih ćelija gde će se nalaziti naučno-tehnološki park.

„Pre dva meseca počela je izgradnja Inovacionog distrukta, treće faze Data centra“, rekao je Dašić i ocenio da je Kragujevac „pozicioniran kao grad digitalne budućnosti“.

Kragujevac obeležava 6. maj kao Dan grada od 1997. godine u sećanje na Đurđevdan 1818. godine kada je na Skupštini narodnih starešina u manastiru Vraćevšnica, knez Miloš Obrenović proglasio Kragujevac za prestonicu Srbije.

Dan grada biće obeležen danas raznovrsnim programom pa će u podne početi Đurđevdanski maskenbal na Trgu Radomira Putnika, u 20 sati ispred zgrade Gradske uprave biće održan koncert grupa Neverne bebe i Bajaga i instruktori, a predviđen je i vatromet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari