Rektorka: Zabrinuti zbog slučaja docenta Bogoslovskog fakulteta

Sednica Senata Univerziteta u Beogradu

Ostavite komentar


    1. Rektorka resila da uredjyje i kanone u crkvi.Sramota mora da je to obecala Djilasu i Trifunovicu.Ako ona moze da se mesa u pitanju crkve onda sada svako moze da se umesa u rad univerziteta.

      1. Nikad ne treba poistovecivati Boga i njegovu „administraciju“ Ovo zemaljsku. Patrijarhu nije prvi put da pretera u obracanje, mudrost mu, bez obzira na zvanje i godine, nije jaca strana. Ti si svoj botovski zadatak ispunio, brzo po 2 crvene, sendvic gratis

      2. Kada je PBF trazio da se vrati u okrilje UBG, preuzeo je i odgovornost za ponasanje prema svojim profesorima. Reakcija rektorke i Senata je potpuno opravdana i primerena. A teologija je ozbiljna nauka, koja treba da se izucava na Univerzitetu.

      3. Dado,gospodin Milićević je profesor na BU i kao takvog Rektorka je dužna da ga zaštiti ,što je ona i učinila.Ovde nema politike ,osim sa vaše strane.

  1. Potpuno je apsurdno da tzv. Bogoslovski fakultet bude deo univerziteta, kao i da se veronauka uči u školama. Od kada je to uvedeno, naš obrazovni sistem je, mada ne samo zbog toga, posrnuo i zablatio se. Logika i veronauka su krajnje suprotnosti.

    1. Naš obrazovni sistem je puko kada su žuti počeli da ga reformišu. Zato logike i nema.

      1. Najeminentniji svetski univerziteti brižljivo čuvaju u svom okviru Teološke fakultete. A najrazvijenije države u svetu imaju versku nastavu u školama i da pri tom niko ne misli da to vodi indoktrinaciji ili zaglupljivanju. Osim u Srbiji.

  2. Ja sam zabrinut zbog toga sto je Bogoslovski fakultet uopste deo Univerziteta u Beogradu

  3. Ovaj slucaj pokazuje jos jednu vrlo vaznu stvar.

    SPC nijednog trenutka nije razmisljala o tome je li zabrana istupanja docentu Milicevicu mesanje u autonomiju Univerziteta ili ne, a Univerzitet (s pravom) razmislja kako reagovati, a da se nicim ne ugrozi SPC i njena prava i nadleznosti. Mislim da takvim stavom Univerzitet pokazuje da je na pravoj strani demokratije i da radi za dobro drzave Srbije.

    PS I druge drzave (Kanada, npr.) imaju veronauku u svojim skolama, ali je crkva sigurno odvojena od drzave. Koliko zanam (a u Kanadi sam od 1996.), celnici verskih zajednica su samo izneli svoja misljenja (nije im proslo) kada se raspravljalo o istopolnim bracnim zajednicama.
    Prema tome, nije pitanje „veronauka da ili ne u skolama“, vec odnos civlnih i crkvenih vlasti. Treba biti ostar i dosledan u drzanju crkve na distanci od tzv. drzavnih obaveza i zadataka.

  4. Prvo, treba promeniti lazno ime predmeta “veronauka” u “promocija SPC”. Naziv veronauka moze pogresno da usmeri ljude da je rec o nauci, a takodje da je to prilika da deca nauce nesto o razlicitim verama sirom sveta. Cas pravoslavne propagande nepunoletnim gradjanima Srbije je verska indoktrinacija pod okriljem drzave. Nema vere bez slobode veroispovesti. Ako deca postaju pravoslavci usled indoktrinacije – nema tu puta pravoj veri.

  5. U svemu sto je iznela rektorka BU Ivanka P. Moja podrska.Iz dosadašnjih njenih izjava(dakle ‘mojih culnih saznanja’) uvideo sam da se bori za prave vrednosti u srps. Drustvu najpre moralne koje su ‘izgubljene’ zadnjih 20-30 godina.

  6. Ja ne znam šta tu nihe jasno. Ovom popu- docentu, nije Bogoslovski fakultet zabranio jano nastupanj nego njgo patrijath. I kakve to ima veze sa Senatom BU, a naročito sa ateističnom rektorkom.

  7. Ako ne postuju propise i odluke BU o slobodi govora i javnog nastupa nastavnika, izglasajte iskljucenje Bogoslovskog fakulteta kao clana BU-a.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.