Vlast kampanjom protiv Dinka Gruhonjića prelazi opasnu liniju: Zakazana blokada Filozofskog fakulteta zbog navodnog "govora mržnje" 1Foto: Danas/A. L.

Kampanja protiv Dinka Gruhonjića ne jenjava i pored apela domaće ali i dela svetske javnosti kako je ovom univerzitetskom profesoru i programskom direktoru Nezavisnog društva novinara Vojvodine ugrožen život.

Pojava „čuvara grafita“ i „zabrinutog“ komšije koji je okupljene Novosađanke i Novosađane, koji su u petak došli da Gruhonjiću daju podršku i prekreče preteći grafit, nazvao „ustašama“, jasno otkriva koje teme naprednjaci žele da nametnu pred nove izbore. Uvek aktuelne „domaće izdajnike“.

Tako je gradonačelnik Milan Đurić osudio pretnje novinarima Ani Lalić i Gruhonjiću, ali je u nastavku dodao kako su to ljudi „koji vređaju srpski narod“. Kao i da je ono što je Lalić izjavila na tribini u Dubrovniku, ali i za pojedine crnogorske medije, politički „jako opasno“.

Pritisak na Gruhonjića će se nastaviti i blokadom Filozofskog fakulteta u četvrtak od 12 časova, zbog njegovog navodnog „govora mržnje“.

Kampanju protiv njega predvode studenti prodekani, prorektori i predsednici Studentskog parlamenta povezani sa vladajućim režimom.

– Blokade fakulteta i protesti studenata legitimna su sredstva političkog izražavanja i borbe za prava i slobode otkad je fakulteta i univerziteta. Međutim, ovaj put su zloupotrebljena zarad sprovođenja političkog progona unutar jednog montiranog procesa gde se profesor kažnjava zbog onoga zbog čega profesori i postoje – slobode izražavanja. Izgleda da je dovoljno malo usputnog humora profesora (ne mora svima da nam se sviđa!), nešto rada na montiranju snimka, i niko nije bezbedan od linča – rekao je doc. dr Radivoje Jovović kopredsednik novosadskog odbora stranke Zajedno i profesor fakulteta „Dr Lazar Vrkatić“.

To je jedna strašna situacija u kojoj vidimo da nema nikakve građanske i pravne države i kako ističe, u kojoj smo svi potencijalne mete gomile sa bakljama i vilama, naravno, orkestrirane, jer je poznato da je „nelegitimno izabrani Studentski parlament Filozofskog fakulteta zapravo produžena ruka SNS“.

Svrha ove kampanje, dodaje, pak nije zastrašivanje Dinka Gruhonjića, već slanje poruke čitavoj akademskoj zajednici da nismo bezbedni. Bojazan se tako uvlači u školske i univerzitetske profesore, kojima se šalje jedna ključna poruka – ne talasaj. Naročito u svetlu nastupajućih lokalnih izbora.

– Podsećam na to da je gradonačelnik čovek koji je podržao predlog postavljanja spomenika fašistima i zločincima iz Novosadske racije. Njemu nije strano da koristi mržnju i targetiranje zasnovane na laži zarad političkih poena, a da slobodnu reč i kritiku predstavlja kao „napad na državu“. Nisam shvatio da neko napada državu, već model SNS vladavine koji počiva na zavađanju građana, sejanju nasilja i netrpeljivosti, i iskorišćavanju celog društva, ekonomski i politički – nastavio je Jovović.

Armija botova napada prva

Politički analitičar Aleksandar Popov, kaže da vlast sada prelazi crtu preko koje ranije nije išla. Do sada se to svodilo na pojedine izjave članova parlamenta i zvaničnika poput Vulina, ali ne dalje od toga.

– Sada se ušlo u novu fazu obračuna vlasti i Srpske napredne stranke sa ljudima koji oni vide kao svoje protivnike. To je nova i opasna faza gde je Gruhonjić samo pokazna vežba za druge koji se drznu da kritikuju vlast – kaže Popov.

Ovo je bez presedana atak na jednog čoveka, koji ga jako podseća na devedesete godine kad su se i gore stvari dešavale, ali od „ovog stanja do fizičkih obračuna, samo je mali korak“, objašnjava Popov.

– Animirali su i izmanipulisane studente da blokiraju fakultet, sve sa ciljem da čoveka nateraju ili da ode iz zemlje ili da snosi teške konsekvence, jedna od tih je da izgubi posao ili još gore, da se obistine pretnje koje mu svakodnevno stižu. Smatram da je ovo vreme da se građani suprostave jednom takvom trendu. Poruka je da su odabrali Dinka i Anu Lalić, ali da će se ako treba setiti i drugih – dodao je Popov.

Opasno u svoj ovoj priči je smatra najava Vučića o izlasku iz Evropskog parlamenta, jer se tako korak po korak i ono malo zazora što je vlast imala od reakcija Evrope, gubi.

Vlast kampanjom protiv Dinka Gruhonjića prelazi opasnu liniju: Zakazana blokada Filozofskog fakulteta zbog navodnog "govora mržnje" 2
Legitimisanje „čuvara grafita“, foto: Danas/A. L.

Naim Leo Beširi, direktor Instituta za evrospke poslove, kaže da Danas da nije ni prvi ni poslednji put da vlast napada ne samo Dinka, nego bilo kakvu kritičku misao koja dolazi pre svega iz akademske zajednice koju pokušava da disciplinuje i nažalost, umnogome je u tome uspela.

Kako ističe, nemamo mnogo profesora na univerzitetima koji su spremni da ukazuju na probleme našeg društva, na kršenja ljudskih prava i zakona, te količinu korupcije sa kojom se suočavamo, što im je obaveza.

– Za šta se neko optužuje je potpuno irelevanto, jer je vlast više puta pakazala da nije potrebno da postoji realna kritika, već je vrlo lako moguće uz pomoć medija i glasnih partijski činovnika da okalja nečiji ugled, da lažima podigne javnost do nivoa netrpeljivost. Tako da će se naći neko ko će da naudi Dinku ili nekom drugom koga je vlast pokušala da targetira i da se onda pitamo šta se desilo – rekao je Beširi.

Kako kaže, orkestrirana kampanja kreće sa botovima koji traže prljav veš i unistavaju živote i ugrožavaju bezbednost ljudima, do te mere dok se ne dođe do poslednjeg momenta. Jedina je razlika je da se protivnici ne ubijaju, odnosno ne masovno i ne profesori i novinari, kao za vreme Miloševića. Sve ostalo je isto.

Sa društvenih mreža mašinerija se preliva na visoke partijske činovnike i u parlament, pa na televizije sa nacionalnim frekvencijama, gde se ponovo zovu ti isti političari da sve prokomentarišu. Sve se na kraju prelije i na internet portale i više puta ponovljena laž postaje istina.

Vlast ima podršku institucija u kampanjama targetiranja protivnika

Beširi smatra da vlast nema kapacitet da bavi ovim kampanjama na dnevnom nivou, pa im u tome pomažu institucije poput policije i BIA. Iza ovakve kampanje stoje, ističe, barem delovi državne bezbednosti, a nereagovanje policije i tužilaštva sugeriše da su i oni deo organizovane maršinerije.

– Ovakve situacije su već postojale. Dejanu Anastasijeviću su nakon škrabanja po zidovima, postavili bombu ispred kuće. To je njega i njegovu porodicu oteralo iz zemlje. Sada je na tapetu Gruhonjić i treba da se reaguje vrlo ozbiljno. Ohrabrujuće je što reaguju njegove kolege sa fakulteta, ali ovo je poslednji poziv široj javosti da se takvim stvarima mora stati na put. Ukoliko nastavimo da tolerišemo nasilje, a prag na nasilje u ovoj zemlji je izrazito visok, to onda vodi u smrt ne samo onog kog se napada, nego strah se širi i vrlo lako se može preći sa reči na dela. Upašćemo u posledice iz kojih ćemo se teško izvući – zaključio je Beširi.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari