dinko gruhonjić foto medija centarFoto: Medija centar

Grupa od 80 intelektualaca i javnih ličnosti iz Srbije i regiona uputila je danas „Apel za slobodu javne reči i kritičkog mišljenja“ u kojem su zahtevali od međunarodne zajednice da zaštiti živote novinarke Ane Lalić i novinara i profesora Dinka Gruhonjića iz Novog Sada.

Potpisnici apela su naveli da su „ozbiljno zabrinuti za živote kritičkih glasova u Srbiji, usled pojačane represije vlasti Aleksandra Vučića“.

„Propaganda predsednika Vučića je targetirala i izložila besprimernoj hajci, novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića i predsednicu Nezavisnog društva novinara Vojvodine Anu Lalić. Lažiranjem i montažom snimaka i intenzitetom poziva na linč, njima je ozbiljno ugrožena bezbednost. Lalić i Gruhonjić su i do sada bili kritični prema režimu, ali su poslednje targetiranje i pozivi na linč poslužili, kao paradigma, u cilju ućutkivanja svih opozicionih glasova“, piše u apelu.

Ocenjeno je da je reč o brutalnoj i anticivilizacijskoj kampanji protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić, koja se služi „Putinovim metodama“ i preti da eskalira.

„Skrećemo pažnju EU i SAD da je organizovana kampanja mržnje i poziva na linč protiv Dinka Gruhonjića i Ane Lalić, samo početak scenarija koji sledi kao rezultat sve većeg približavanja Vučića režimu u Moskvi. Zbog toga, pozivamo međunarodnu zajednicu da spreči predsednika Vučića da sprovodi unutrašnju represiju i da mu jasno stavi do znanja da više neće tolerisati nasilničko i antidemokratsko ponašanje, kao i da će nastavak i produbljivanje autoritarnih praksi izazvati posledice“, ističe se u apelu.

Dodaje se da je ključni cilj režimske propagande da kritike na račun korumpirane i nedemokratske vlasti, prikaže kao zapadnu kampanju protiv srpskog naroda, dok istovremeno Vučićeva vlast pokušava da se obračuna sa svim domaćim kritičkim glasovima, posebno pred beogradske izbore koje javnosti predstavlja kao nacionalne jer će oni odlučiti u „kojim pravcem će Srbija krenuti“.

Apel su potpisali, između ostalih, Sonja Biserko, Zoran Vuletić, Lazar Lazić, Staša Zajović, Aleksandar Kraus, Jelica Minić, Ljiljana Latinović, Nenad Čanak, Aleksandar Olenik, Tamara Nikčević, Bojan Kostreš, Vesna Pešić, Svetislav Basara, Rada Trajković, Sead Turčalo, Miodrag Vlahović, Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Boris Varga, Pavle Sekeruš, Aleksandar Bošković, Đokica Jovanović, Olga Manojlović Pintar, Milivoj Bešlin, Petar Žarković, Pavel Domonji, Lula Mikijelj i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari